Dablin - grad sa više od 1.000 barova

Još od davnih dana Dablin je važio za kulturni centar, te je inspirisao i mamio mnoge pisce, muzičare i druge umetnike.
Još od davnih dana Dablin je važio za kulturni centar, te je inspirisao i mamio mnoge pisce, muzičare i druge umetnike.

Neki od najpoznatijih jesu svakako Džordž Bernard Šo, Oskar Vajld, Jejts, Džejms Džojs...

Ono zbog čega je Dablin danas možda i najpoznatiji jesu pabovi. Kažu da u samom gradu postoji više od 1.000 pabova. Ono čime će se današnji Dabliner prvo podičiti biće prvoklasno pivo, a tu je i viski za koji tvrde da leči sve, preko zubobolje, niskog krvnog pritiska ili bilo koju duševnu moru.

Da biste upoznali pravi duh Dablina, možda je najbolje otići na ručak u jedan od mnogobrojnih pabova (npr. The Temple Bar) gde će vas iznenaditi atmosfera sa grupicom domaćih ljudi, obučenih tradicionalno, koji izvode irsku muziku. Kako odmiče ručak, a prazne krigle se množe, nastaje pravi karambol - više se ne vidi ko je gost, a ko domaćin, jer se svi vesele zajedno i svakome je svako najbolji prijatelj. Treba spomenuti da su Irci srčani kada je fudbal u pitanju, o čemu govori i činjenica da je vlasnik hostela u kome sam odsela u toku praćenja jedne utakmice uspeo da usled "padanja u vatru" polomi stolicu i daljinski upravljač.

Ali na ulici, van pabova i restorana, meštani će vam delovati distancirano i hladno - moguće da će vam se činiti da su i neprijateljski nastrojeni prema strancima. Kažu da imaju prećutni kodeks ponašanja i pokazivanja emocija na ulici i van nje.

Ne treba propustiti posetu muzeju pivare Ginis, koji je smešten na šest spratova. A na sedmom spratu, u Graviti baru, uz pintu tamnog piva možete uživati u neverovatnoj panorami grada.

Na Triniti koledžu treba videti Knjigu Kelta, prekrasno ukrašenu mitološkim i keltskim motivima na rubovima rukopisa napisanim od strane monaha oko 800. godine.

U prestonici Irske ne može biti dosadno. Svoje dane možete posvetiti obilasku kuće Oskara Vajlda, poseti Nacionalnom muzeji, slikati se na Merion skveru, videti poznati O’Konelijev most nad rekom Lifej ili udahnuti svež vazduh u parku Sv. Stefan.

Ili jednostavno krenite u turu obilaska pabova i pokušajte da naučite skoro zaboravljeni irski i saznate ponešto o simbolima ove neobične zemlje, kao što su npr. detelina, leprikoni, keltski krst i legende o Svetom Patriku i harfi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja