Azil za pse u Jagodini ima podno grejanje

Grad Jagodina, koji je pre tri godine otvorio savremeno prihvatilište za pse, a pola godine kasnije dobio i Strategiju o zbrinjavanju napuštenih životinja, znatno je smanjio broj pasa lutalica na ulicama što je problem gotovo svih gradova u Srbiji.
Grad Jagodina, koji je pre tri godine otvorio savremeno prihvatilište za pse, a pola godine kasnije dobio i Strategiju o zbrinjavanju napuštenih životinja, znatno je smanjio broj pasa lutalica na ulicama što je problem gotovo svih gradova u Srbiji.

Azil se nalazi izvan grada, na površini od oko pola hektara, a prostor za smeštaj životinja ima podno grejanje, klima uređaje, veoma dobro opremljenu Veterinarsku ambulantu, kapaciteta je 200 životinja.

Izgrađen je po evropskim standardima i propisima, ispunjava stroge ekološke i veterinarske zahteve. Izgradnja azila je koštala 12.000.000 dinara. Pasa lutalica je znatno manje na ulicama a to znači da je manje i opasnosti, ne samo kada su u pitanju napadi na građane već i kada je reč o prenošenju nekih bolesti koje su zajedničke psima i ljudima, izjavio je autor "Strategije za zbrinjavanje napuštenih životinja" doktor veterinarske medicine Vladimir Jovanović.

Zoohigijenska služba Jagodine, radi od 7 do 23 sata, u proseku godišnje "ima oko 250 intervencija vezanih za Prihvatilište za napuštene životinje". Na intervenciju ide po pozivu građana, po nalogu komunalne i veterinarske inspekcije, policije. U Jagodini ima oko 10.000 registrovanih vlasničkih pasa.

Nije mali broj opština u Srbiji, koje za odštetu građanima zbog ugriza pasa lutalica, daju polovinu budžeta, ocenio je Jovanović. Uz podsećanje da je napuštanje životinja osnovni način nastajanja pasa lutalica, Jovanović je dodao da tome doprinosi "i veliki reproduktivni potencijal ovih životinja".

Veterinari Jagodine sprovode i program "Uhvati, steriliši i vrati" i čipovane pse sa "žutim minđušama u uhu" vraćaju na ulicu. Psi sa "žutim minđušama" su veterinarski obrađeni i nisu opasni po građane, tvrde veterinari.

  • Saša

    24.03.2020 16:30
    Korona virus i kućni ljubimci
    Ukoliko svi ukućani budu smešteni u izolaciju ili bolnicu dali postoji mogućnost zbrinjavanja kućnog ljubimca.
  • M

    01.12.2015 17:04
    Mogli bi ove lutalice po NS da odvezemo u azil u Jagodinu, kad vec imaju ;)
  • g. bursać

    30.11.2015 20:53
    Ušne markice su za obeležavanje ovaca, a ne pasa. Psi su obeleženi mikročipom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.