Uzroci i lečenje tamnih mrlja oko očiju pasa

Tamne mrlje oko očiju su veoma čest problem kod malih rasa pasa, a naročito kod belih pasa kod kojih se javlja žućkasto ili crvenkasto prebojavanje dlake koje vlasnici pasa teško rešavaju.
Tamne mrlje oko očiju su veoma čest problem kod malih rasa pasa, a naročito kod belih pasa kod kojih se javlja žućkasto ili crvenkasto prebojavanje dlake koje vlasnici pasa teško rešavaju.

Glavni problem su suze koje se stalno zadržavaju oko očiju (zbog anatomskih karakteristika lobanje pasa malih rasa). Vremenom mogu iritirati, izazvati infekciju. Zbog stalno vlažne sredine nastaju povoljni uslovi za razvoj bakterija i gljivica koje  dovode do pojave neprijatanog mirisa i prebojenja dlake, naročito ako su u pitanju rase pasa koje imaju gustu i dugačku dlaku. 

Uzroci nastanka suznih mrlja su veoma kompleksni i brojni zbog toga njihovo rešavanje zadaje muke i vlasnicima pasa i grumerima i veterinarima.

Kao uzroci navode se:

- genetika - ima pasa kod kojih dlaka neće požuteti, a ima i onih kod kojih će ostati žuta uz sve napore vlasnika

- zatvoren ili plitak suzni kanal koji ne može da zadrži suze

- prekomerno suzenje - usled infekcije oka

- izmena zuba - zamena mlečnih zuba stalnim može da dovede do prostornih promena u vilicama i povećanja pritiska na suzne kanale

- iritacije i alergije- neadekvatni šamponi i druga kozmetička sredstva, uvrnute trepavice ka oku, alergije na hranu, grinje, prašinu, itd.

- hrana i poslastice - mnoge komercijalne hrane sadrže aditive, boje i konzervanse koji mogu dovesti do prebojavanja dlake

Da biste uticali na smanjenje suznih mrlja održavajte redovnu higijenu oka upotrebom preparata namenjenih u te svrhe koji sadrže supstance kojima se smanjuje broj bakterija i glivica na dlaci i na taj način sprečava dalje potamnjivanje dlake.

U ponudi Pet centra postoje preparati koji se koriste u ove svrhe proizvođača Canina Augen, ICF Iriplus... (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.