Pre zime jačajte imunitet

Ne morate da jedete dva kilograma pomorandži i limuna dnevno da biste se sačuvali od infekcija i virusa koji su uobičajeni za ovo doba godine.

Ne morate da jedete dva kilograma pomorandži i limuna dnevno da biste se sačuvali od infekcija i virusa koji su uobičajeni za ovo doba godine.

U organizmu postoji prirodni štit od spoljnih uticaja, imuni sistem, koji sasvim dobro obavlja zadatak ako mu, našim navikama i ponašanjem, to ne otežavamo. Da bi imunitet normalno funkcionisao treba mu dovoljno kvalitetnog odmora, zdrava i umerena ishrana i barem pola sata šetnje dnevno. Nećete pogrešiti ako po lepom i sunčanom vremenu u prirodi provedete i više, jer je vitamin D koji se tako obezbeđuje važan zaštitnik zdravlja.

- Pravilno raspoređeni obroci i izbor namirnica značajno utiču na imuni sistem. Sveže sezonsko voće i povrće, integralne žitarice, posno meso i riba obezbeđuju dovoljnu količinu nutrijenata, vitamina i minerala. Savremeni način života sa dugim radnim vremenom, i često samo jednim kuvanim obrokom, nekada ne omogućavaju da se dnevne potrebe zadovolje, i tada treba uzeti dodatke ishrane - suplemente.- kaže dr Branka Lazić, načelnik Službe opšte medicine Doma zdravlja "Stari grad". -

Dovoljno vitamina C obezbedićete uzimanjem pomorandži, mandarina, brusnica, kivija, jabuka, graška, kelja ili paradajza. Značajno je i gvožđe koga ima u sušenom voću, crvenom mesu, zelenom povrću, cvekli, kupinovom vinu. Ako se uzima u tabletama, treba ga piti sa vitaminom C, jer sa tako bolje resorbuje.

- Od minerala za imunitet su veoma važni selen i cink - ističe dr Lazić. - Prvi štiti organizam od delovanja slobodnih radikala i smanjuje toksičnost određenih supstanci, a u dovoljnim količinama se nalazi u mesu, mahunarkama i plodovima mora. Cink jača imunitet a ima ga u pšeničnim klicama, semenkama bundeve, susamu i suncokretu, orasima, lešnicima, bademima. Vitamin E je snažan antioksidans jer sprečava nestabilne molekule da oštećuju ćelije, a sadrže ga biljna ulja, integralni pirinač i orašasto voće.

U ishranu treba uvrstiti i med zbog matičnog mleča koji ima antimikrobna svojstva i prirodni je biostimulans imuniteta. Imunitet jačaju i probiotici koji se nalaze u jogurtu i drugim fermentisanim mlečnim napicima. - Beli luk može da se koristi kao preventiva, ali i u lečenju gripa i prehlada zbog prisustva alicina koji ima antimikrobna svojstva - savetuje dr Lazić. - Sos od rena pomaže kod začepljenog nosa i tegoba sa sinusima. Pileća supa sa povrćem umanjuje tegobe izazvane prehladom i gripom. U narodnoj medicini se protiv prehlade preporučuje i kuvano vino sa šećerom i biberom.

Osim pozitivnih dejstava, neke namirnice mogu da imaju i negativan uticaj na imunitet. To su pre svega šećeri, masnoće i hrana koja ima previše kalorija. Mleko i mlečne proizvode treba izbegavati u slučaju gripa i bronhitisa, jer podstiču pojačano stvaranje sluzi, što otežava disanje i iskašljavanje.

  • horor

    15.11.2015 00:36
    Crveno meso?! Ova savetuje uzimanje namirnice koja izaziva rak! Nista gore od nutricionista skolovanih na saznanjima od pre pola veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?