Tri razloga zbog kojih post prija zdravlju

Za nedelju dana počinje Božićni post, te će od 28. novembra do 7. januara prednost na našem tanjiru imati posebni, posni specijaliteti.
Za nedelju dana počinje Božićni post, te će od 28. novembra do 7. januara prednost na našem tanjiru imati posebni, posni specijaliteti.

Kako će post delovati na naš organizam, objašnjavaju dr Nevenka Dimitrijević i nutricionista Milka Raičević.

1) POST KAO DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

"Korisno je postiti  jer redukovano unošenje namirnica omogućava čišćenje organizma od toksičnih efekata hrane", kaže dr Nevenka Dimitirjević, lekar opšte prakse u Beogradu.

Telu je potreban predah od namirnica bogatih mastima, koje su često zastupljena na našem tanjiru.

2) POST NAM DAJE VITALNOST

"Posle prve faze posta, koja može da se opiše kao detoksikacija organizma, kad se masna hrana zameni posnom, sledi faza vitalnosti, odnosno svega onog dobrog što posne naminice donose sa sobom", dodaje nutricionista.

3) POST PRIJA KOŽI

"Post čisti telo i duh,  i zaista je tako. Tokom posta naša koža postaje čistija, odnosno lepša, blistavija", ističe nutricionista.

Ona kao pozitivne efekte posta navodi i to što za vreme posta može doći do ublažavanja alergija kod ljudi koji se bore sa ovim zdravstvenim problemom.

  • 23.11.2015 20:08
    Slazem se sa prethodnim komentarima. I dodajem da post vecine "velikih vernika" koje poznajem i koji na sva zvona trube o svom postu, ne lici na nikakav post, jer se zatrpavaju masnim, slatkim, raznim stetnim materijama, samo da nisu zivotinjskog porekla. I iskoristila bih ovu priliku da priupitam propovednike na kojem to drvetu riba raste kad je dozvoljena da se nemilice krka za vreme posta dok se telo i dusa prociscava od namirnica zivotinjskog porekla. I iskoristila bih ovu priliku da zamolim vernike u svom komsiluku da bar otvore prozor dok na toni ulja peku ribu, jer se ne moze ziveti od smrada u zgradi.
  • 23.11.2015 16:37
    Какво је ово баљезгање? Србија је секуларна држава, државни доктори (нити било који други) не треба да дају савете који немају везе са науком и да препоручују народу да следи правила која су формулисали попови пре неколико векова. И у којим то медицинским уџбеницима стоји термин "чишћење духа" ?
  • veganka

    23.11.2015 14:20
    U prevodu - meso, mleko i jaja truju i prljaju telo i dusu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?