Espreso kafa najštetnija

Kafa napravljena uz pomoć uređaja za espreso (u kapsulama) može da bude štetnija od kafe u prahu, pokazali su rezultati španskog istraživanja.
Kafa napravljena uz pomoć uređaja za espreso (u kapsulama) može da bude štetnija od kafe u prahu, pokazali su rezultati španskog istraživanja.

Grupa naučnika s Univerziteta u Barseloni utvrdila je da kafa napravljena od espreso kapsula sadrži više "furana", toksičnog i potencijalno kancerogenog sastojka, preneli su francuski mediji.

Naučnici su došli do tog zaključka poređenjem nivoa "furana" u raznim vrstama kafe.

Utvrđeno je da espreso kafa sadrži od 43 do 146 nanograma "furana" po millitru, a kafa u prahu između 20 i 78 nanograma.

Istraživanje je pokazalo i da u nekim espreso kapsulama nivo "furana" iznosi čak između 117 i 244 nanograma.

Stručnjaci su istakli da je razlog tako visokog nivoa "furana" hermetička zatvorenost kapsule koja sprečava te štetne supstance da izađu iz kafe.

Istraživači su, međutim, naveli i da, bilo o kojoj vrsti kafe da se radi, nivo konzumiranog "furana" ne dostiže doze koje se smatraju opasnim po zdravlje.
  • burga

    17.04.2011 13:43
    čemu znaci navoda
    Furan se tako zove, to mu je IUPAC ime, ako ne pišete "voda", ne treba ni "furan" (http://en.wikipedia.org/wiki/Furan)
  • jatzans

    17.04.2011 13:10
    Vidim ja nešto kad ono furan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?