Dobre strane propolisa

Za propolis se tvrdi da je savršena ispomoć u lečenju ekcema, bubuljica, lišajeva, kao i posekotina. Šta da radite da biste postigli pravi efekat.
Za propolis se tvrdi da je savršena ispomoć u lečenju ekcema, bubuljica, lišajeva, kao i posekotina. Šta da radite da biste postigli pravi efekat.

Pčelinji proizvod propolis ima posebno mesto u kućnoj apoteci, ističu lekari tradicionalne medicine. Da bi se postigao željeni efekat, potrebno je u tankom sloju da se dva puta dnevno nanosi na obolelo mesto. Rezultat sigurno neće izostati, naglašavaju zagovornici lečenja propolisom.

Propolis u obliku tableta i tinkture (alkoholni rastvor) može da se nađe u svim apotekama, kao i prodavnicama zdrave hrane. Zanimljivo je da ova mešavina voska i još nekih lepljivih sastojaka, pčelama služi da učvrste saće i zatvore pukotine, ali i da dezinfikuju ćelije u kojima borave.

Propolis u sebi najviše ima voska, smole i balzama, a nešto manje polena, tanina i eteričnih ulja koja poseduju antibiotska svojstva. Zbog ovakvog sastava propolis i postiže antiupalno i antimikrobno dejstvo, stimuliše regeneraciju tkiva i povećava odbrambenu moć organizma.

U oblasti stomatologije, preporučuje se za održavanje oralne higijene, jer predstavlja odličnu barijeru za pojavu karijesa.

U kozmetici, propolis se dodaje različitim kremama, koje mogu da se nađu u biljnim apotekama. Dobro kod propolisa jeste to što mogu da ga koriste svi, osim ljudi alergičnih na pčelinje proizvode. Na propolis, alergične osobe moraju da zaborave.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.