Muškarci iz Srbije i Hrvatske najdeblji na Balkanu

Stanovnici Kuvajta su najdeblji na svetu, pokazali su rezultati istraživanja portala Visual.ly.
Stanovnici Kuvajta su najdeblji na svetu, pokazali su rezultati istraživanja portala Visual.ly.

Sa prosečnim indeksom telesne mase (BMI) od 29,5, kuvajtski muškarci imaju 27,5 a žene 31,4 BMI jedinica i prvi su u svetu po debljini.

Nakon njih slede stanovnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa prosečnim BMI od 28,8 jedinica, stanovnici Trinidada i Tobaga i Argentine imaju indeks telesne mase oko 28,6, stanovnici Egipta i Meksika 28,4 i Novog Zelanda 28,2.

S druge strane, na dnu tabele, nalaze se neke od najsiromašnijih zemalja sveta.

Naime, u proseku najmršaviji na svetu su građani Bangladeša s indeksom telesne mase od 20,2. Nakon njih slede Eritrejci, Etiopljani, stanovnici Šri Lanke, Konga, Nepala i Vijetnama.

Prema rezultatima istraživanja portala Visual.ly, sve balkanske zemlje se nalaze u grupi predebelih.

Najdeblji u regiji su Hrvati sa prosečnim BMI indeksom od 26. Posle njih slede stanovnici Albanije i Srbije sa 25,9, Bosne i Hercegovine sa 25,8 i Makedonije sa 25,2. Prema istom izvoru, prosečno najdeblje žene na Balkanu su u Makedoniji sa BMI indeksom 26,4, a slede Albanke i Bosanke i Hercegovke.

Najdeblji muškarci u regiji su takođe u Hrvatskoj sa 26,6 BMI jedinica, a slede ih muškarci iz Srbije i Albanije.

U širem regionu Balkana, posle Slovenije, najdeblji su građani Turske sa 26,3 BMI jedinice, te građani Slovačke, Bugarske i Mađarske.

Takođe, najmršavija nacija u Evropi su Rumuni sa 24,1 BMI jedinice, dok nakon njih slede građani Estonije, Francuske, Ukrajine i Danske.

S druge strane, najdeblja evropska nacija su Grci sa 27,5 BMI jedinica, a nakon njih su Nemci, Belorusi, Britanci i Slovenci.

Portal Visual.ly je uradio istraživanje koristeći podatke Svetske zdravstvene ogranizacije (WHO) i tako došao do konačnih podataka o BMI indeksu za žene i muškarce u zemljama sveta.

Indeks telesne mase (BMI) je pokazatelj uhranjenosti osobe, i važi za osobe starije od 20 godina. Račina se tako što se telesna masa osobe u kilogramima podeli sa kvadratom visine u metrima. Smatra se da je osoba normalne telesne težine ako je njen BMI od 18,6 do 24,5. Osobe sa BMI indeksom od 25 do 29,9 se smatraju debelim.

  • Jeremija

    29.04.2013 17:16
    @ No Name
    Ili ti "ISPOD BRDA JE NAJBOLJI KUKURUZ" !
    P.S.Dugo se ovako nisam nasmejao .
  • Dejan

    29.04.2013 13:35
    Balkan
    Zar Grčka nije na Balkanu?
  • Pop

    29.04.2013 10:09
    Moj BMI je 25,37. Visok sam 183 i imam 85 kilograma. Ne verujem da bi bilo ko da me vidi rekao za mene da sam debeo.
    Takve sam gradje da biste cak rekli da sam mrsaviji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.