Gutanjem slina do jačeg imuniteta?

Jedan kanadski profesor ohrabruje svoje studente da čačkaju nos u pokušaju da utvrdi da li ta navika donosi zdravstvene beneficije.
Jedan kanadski profesor ohrabruje svoje studente da čačkaju nos u pokušaju da utvrdi da li ta navika donosi zdravstvene beneficije.

Profesor Skot Naper traži od svojih studenata da istraže moguće zdravstvene koristi od konzumiranja sline iz svog nosa. On veruje da to može ojačati imunitet , budući da se na taj način u telo vraća mala i bezopasna količina bakterija.

Njegova teorija sledi ostale koje sugerišu da je poboljšana higijena dovela do povećanja broja alergija i autoimunih poremećaja. Profesorova studija uključuje deljenje studenata u dve grupe, u jednoj studenti jedu slinu iz nosa, dok drugi ne učestvuju u antisocijalnom ponašanju. Potom će posmatrati kako njihov imunološki sistem reaguje na nove navike, prenosi Dejli Mejl.

"Iz evolucijske perspektive, mi smo se razvili u vrlo prljavim uslovima, pa možda ta naša današnja želja za čistom okolinom i ne ide baš u našu korist", smatra ovaj profesor.

Iako se njegove ideje čine suludim, profesor Naper nije usamljen u svojim razmišljanjima. Pojedine njegove kolege smatraju kako imunitet možemo ojačati tako što grickamo nokte.

  • Spark

    01.05.2013 05:54
    @Jan Chi - cackanje nosa
    Lepo doktor kaze: moras gutati.
  • member

    30.04.2013 20:53
    prijatan rucak zeli vam redakcija radija 021 :-)
  • Slavisa

    30.04.2013 19:22
    Molio bih i neke recepte ako postoje da se gutanje slina ucini ugodnijim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.