Britanka koja ne vidi lica

Britanka Heder Selers ima redak neurološki poremećaj koji joj onemogućava da prepoznaje lica.
Britanka Heder Selers ima redak neurološki poremećaj koji joj onemogućava da prepoznaje lica.

Zamislite da stojite ispred ogledala i ispred sebe vidite odraz stranca i da vam je potreban vam je trenutak da shvatite da ste vi taj stranac. Ova bolest se naziva prosopagnozija, odnosno slepilo za slepilo za lica.

"Ne mogu da se setim nijednog lica. To mi jednostavno ne znači ništa. Ne mogu da procesuiram ljudska lica poput lica mačke ili psa. To nije vizuelan problem, to je problem percepcije", izjavila je Selersova za sajt NewScience. Ovaj magazin se izdaje u Engleskoj gde čak 2.5 odsto populacije ima ovaj problem, ali je vrlo teško pratiti ovo stanje pošto veliki broj ljudi nije ni svestan svog problema.

Selersova vidi svet znatno drugačije od ostalih ljudi. Ona mora da koristi druge znakove kako bi prepoznala neku osobu. "U pitanju je suptialn poremećaj. Mozgu je lako da ga kompenzuje pošto postoji jako veliki broj drugih stvari na osnovu kojih možete da identifikujete nekoga: boja kose, glas ili određena odeća. Međutim, ukoliko naiđete na tu osobu van konteksta na koji ste navikli, to može biti socijalno užasavajuće", tvrdi Selersova.

Kada je shvatila da ima ovaj poremećaj, Heder je kontaktirala neurologa Breda Dušejna sa Harvard univerziteta koji joj je dijagnostifikovao jedan od najgorih slučajeva prosopagnozije koji je ikada video. "Postoje treninzi tokom kojih dajemo ljudima informaciju i kada shvatimo da oni prepoznaju lice iako nisu svesni toga", izjavio je Dušejn.

Međutim, izgleda da će prosopagnozija i dalje nastaviti da predstavlja misteriju.

  • Lara

    12.08.2021 09:18
    Radim u prodavnici i iste musterije mi dolaze skoro svaki dan to je ok zapamtim im lica, ali kad ih sretnem na ulici ne znam odakle ih znam.E i bio mi je majstor da nesto popravi i opet dosao posle godinu dana ja ga se nisam nazalost secala. Bilo mi je strasno neprijatno.
  • akeksa

    09.09.2014 13:57
    uh
    Ovo je ozbiljno! I moja žena ima ovaj poremećaj. Stalno joj komšija govori da je ja i da se ranije vratio s posla.
  • Marija

    31.07.2013 01:06
    O.o
    I ja mislim da imam tu bolest. Mada mogu da prepoznam najbilze, i neke ljude sa izrazenim karakteristikama (mladez, drugacije obrve ili nos..)
    za "Ja" e hvala ti mnogo, nisam mogla da se setim imena filma sa Milom Jovovic a vec danima pokusavam da se setim kako bih rekla drugaricama da ogledaju kako bi im objasnila da se slicno i meni desava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.