Depresivne žene podložnije moždanom udaru

Žene u 40-im i 50-im godinama koje pate od depresije imaju dvostruko veći rizik da dožive moždani udar, upozoravaju stručnjaci.
Žene u 40-im i 50-im godinama koje pate od depresije imaju dvostruko veći rizik da dožive moždani udar, upozoravaju stručnjaci.

Dokazi do kojih su došli studijom pokazuju da ih takvo stanje (depresija) čini ranjivijim u tim godinama.

U studiji koja je rađena 12 godina i pratila hiljade žena od 47. do 52. godine, otkriveno je da su one žene koje su imale depresiju, imale 2,4 odsto veći rizik da dožive moždani udar u odnosu na one koje nisu bile depresivne.

"Lekari treba da prepoznaju ozbiljnost prirode lošeg mentalnog zdravlja i kakve posledice to može imati u budućnosti. Potreban je veći ciljani pristup kako bi se sprečila i tretirala depresija kod mlađih žena", rekla je autorka studije Karolin Džekson.

Više od 10.500 žena odgovorilo je na pitanja o svom mentalnom i fizičkom zdravlju i o nekim detaljima iz privatnog života u periodu od 1988. do 2010. godine.

Jedna od četiri žene odgovorila je da je bila u depresiji i koristila antidepresive. U tom periodu bilo je 177 moždanih udara.

Istraživači su uzeli u obzir i faktore koji mogu izazvati moždani udar, poput godina, socioekonomskog statusa, životnih navika i slično. Takođe obuhvaćeni su i faktori poput visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, prekomerne težine i dijabetesa.

  • 17.05.2013 12:03
    Samosažaljivost je najgora od svih ispoljavanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.