Poremećaj štitne žlezde može dovesti do nepolodnosti

Bolestima štiteste žlezde sklonije su žene, što u brojkama znači da negde između pet do deset žena oboljeva u odnosu na jednog muškarca, a ako se blagovremeno ne dijagnostifikuje i ne leči može da utiče na plodnost i dovede do steriliteta.

Bolestima štiteste žlezde sklonije su žene, što u brojkama znači da negde između pet do deset žena oboljeva u odnosu na jednog muškarca, a ako se blagovremeno ne dijagnostifikuje i ne leči može da utiče na plodnost i dovede do steriliteta.

"Kada poremećaj zahvata žene u dobu kada planiraju porodicu, ako žele da rode, to mogu učiniti bez problema ukoliko imaju ovaj poremećaj, ali samo uz lekarsku podršku i terpiju", objasnila je endokrinolog prof. dr Ljiljana Todorović Đilas i dodala da trudnoća u ovom slučaju mora da bude planirana.

"Boleti štitaste žlezde ne spadaju u bolesti zbog kojih neko treba da se odrekne materinstva ili da se odrekne neke profesije, jer uz redovnu kontrolu i terapiju ovi pacijenti mogu da imaju svoj pun porodični i profesionalni život", navodi dr Đilas i objašnjava da ove bolesti zapravo spadaju u red blagih oboljenja, ali ako se zapuse mogu biti veoma teška i dovesti do velikih komplikacija.

Štitasta žlezda se nalazi u vratnom predelu i izlučuje hormone tiroksin i tironin, koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva. Poremećaj žene mogu prepoznati po učestalom krvarenju ili po izostanku ovulacije i menstruacionog ciklusa što zavisi od toga da li je upitanju hiperfunkcija ili smanjena funkcija štitaste žlezde. Međutim, u velikom broju slučajeva poremečaj se otkriva slučajno, jer ovo oboljenje, u ranoj fazi ne odaje nikakve simptome.

"Svaka žena koja ima problem sa sterilitetom treba da uradi analize na poremećaj hormona štitne žlezde, a od uspeha u korigovanju postojećeg problema zavisi i sam uspeh vantelesne oplodnje", objašnjava ginekolog doc. dr Artur Bjelica.

Ubrzan i savremen stil života, zbog sve veće izloženosti stresu, uzrokuje povećanu učestalost bolesti endokrinog sistema, među kojima bolesti štitaste žlezde zauzimaju posebno mesto. Procenjuje se da u svetu oko 200 miliona ljudi ima neko oboljenje štitaste žlezde. Stručnjaci iz ove oblasti su povodom Međunarodne nedelje značaja štitaste žlezde na radnoj večeri održali predavanje na datu temu u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".