Život na selu povećava rizik od Parkinsonove bolesti

Eksperti su otkrili povezanost između života na selu i Parkinsonove bolesti.
Eksperti su otkrili povezanost između života na selu i Parkinsonove bolesti.

Analiza više od 100 studija iz celog sveta pokazuje da je izlaganje pesticidima povezano s visokim rizikom za dobijanje Parkinsonove bolesti.

Istraživači Fondacije IRCCS Univerzitetske bolnice San Mateo u Paviji, Italija, pregledali su studije koje su uzimale u obzir otrove za istrebljenje korova, gljiva, glodara ili buba u odnosu na rizik za razvoj Parkinsonove bolesti.

Udaljenost od tih hemikalija tokom života na selu i voda za piće takođe su evaluirani.

Istraživači su otkrili da izlaganje otrovima za istrebljenje buba ili korova povećava rizik za razvoj Parkinsonove bolesti od 33 do 80 odsto.

"Nismo analizirali vrstu izlaganja u smislu da li je komponentna ušla inhalacijom ili putem kože, kao ni to da li je otrov ispuštan prskanjem ili mešanjem. Međutim, naša studija pokazuje da se rizik povećava kod onih koji su duže izloženi ovim hemijskim supstancama", rekla je dr Emanuel Kereda, vođa studije.

Parkinsonova bolest je hronični neurološki poremećaj koji odlikuje nedostatak dopamina. To utiče na deo mozga koji koordinira pokrete mišića u različitim delovima tela. Bolest se razvija najčešće nakon 50. godine, a njeni simptomi su usporeni pokreti, ukočenost mišića i drhtavica.

  • Steva

    31.05.2013 13:38
    e,pa
    Ja sam znao da postoji razlog,zašto stanovništvo odlazi sa sela u grad.Gospodo,vi koji brinete o selu,eto razloga da se ne sekirate,niste vi krivi.Nism to rekao ja,već nauka!
  • radovan prvi

    31.05.2013 07:08
    a i hrana je zdravija u gradu
    Ne morate da se izlazete pseticidima prskanjem, odma' ih jedite.
    A to nema pesticide, to je genetski modifikovano - nemojte reci da nemate izbora.
  • 30.05.2013 14:46
    Da, da. Hajdete svi u grad i kupujte hranu u marketima. Nemojte proizvoditi sami ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.