Alkohol može poboljšati pamćenje starijim osobama

Čaša vina dnevno može biti tajna očuvanja oštrog uma u starosti.
Čaša vina dnevno može biti tajna očuvanja oštrog uma u starosti.

Otkriveno je kako povremeno konzumiranje alkohola poboljšava sećanje i veštine učenja kod starijih osoba.

Istraživanje ukazuje da se poboljšanja javljaju tek nakon 50. godine i da konzumiranje ne deluje na 20 odsto osoba. Kod tih osoba kognitivne sposobnosti čak i nazaduju, budući da njihova DNK sadrži gen APOE e4, povezan sa Alchajmerovom bolešću.

Studija, objavljena u listu "Alcohol And Alcoholism", navodi da postoji nekoliko mehanizama koji objašnjavaju vezu između alkohola i sposobnosti za zdravo razmišljanje.

One uključuju antiupalna svojstva alkohola i činjenicu da je umerena konzumacija poznata kao zaštita od senilnosti, moždanog udara, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Studija Univerziteta u Kentakiju i Merilendu sprovedena je na 619 američkih penzionera starosti od 69 do 92 godine, od kojih su svi bili učesnici dugoročnog zdravstvenog projekta praćenja, koji je počeo 1949. godine.

Njihove navike u konzumiranju alkohola i kognitivne sposobnosti praćene su od 40-tih godina.

Pozitivan uticaj alkohola bio je najjači kod osoba koje su konzumirale između sedam i 14 pića nedeljno.

  • 28.09.2013 15:07
    Odoh da se ožderem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.