Dečaka izbacili iz škole zbog nezdrave užine

Britanske vlasti svakodnevno vode borbu za zdravu ishranu đaka, a nedavno je u jednoj školi došlo i do eskalacije konflikta između nastavnika i nesavesnih roditelja koja je rezultirala isključenjem đaka iz škole.
Britanske vlasti svakodnevno vode borbu za zdravu ishranu đaka, a nedavno je u jednoj školi došlo i do eskalacije konflikta između nastavnika i nesavesnih roditelja koja je rezultirala isključenjem đaka iz škole.

Pošto su roditelji šestogodišnjeg Rajlija Pirsona i pored izričite zabrane svakog dana svom mališanu u kutiju za užinu stavljali čips, đak drugog razreda škole u mestu Klonbruk zapadno od Londona, najpre je bio suspendovan sa nastave, a potom i isključen iz škole.

Kolbruk pripada gradu Slou, a stanovništvo čini veliki broj imigranata iz britanskih kolonija, kao i iz Poljske. U školama nastavnici su suočeni sa mnogim đacima koji slabo ili čak nimalo ne govore engleski. Lokalne osnovne škole su pod patronatom Anglikanske crkve, koja nadzire opštinu Slou, kao i nadležnu obrazovnu ustanovu.

Inspektori su pretprošle jeseni ustanovili velike nedostatke, zbog kojih su direktor i šef lokalnog saveta guvernera morali da napuste funkcije. Na mesto direktora je došao Džeremi Mik, koga svakih šest meseci kontrolišu inspektori. Nadzorni organi insistiraju na boljoj nastavi, a time i disciplini, te je Mik početkom godine uveo nova pravila za užinu.

Naime, on je zatražio od roditelja da užina, koju pakuju deci, bude „uravnotežena i zdrava“, te zabranio da se u školu donose čokolada, slatkiši, čips i slatki sokovi. Time je Klonbruk sproveo ono što druge škole širom zemlje već dugo primenjuju.

Borba protiv slatke užine se vodi u ime zdravijeg života stanovništva, jer već sada 30 odsto dečaka i 45 odsto devojčica u uzrastu od 11 do 15 godina pati od gojaznosti.

Kada je reč o mališanu Rajliju njegovi roditelji Tom i Natali su tvrdoglavo pakovali čips i čokoladu dečaku u školsku torbu. Nakon suspenzije, umesto da se dogovore, roditelji su izneli čitav slučaj u javnost, posle čega je đak isključen iz škole.

Roditelji za svoju borbu protiv škole nisu dobili podršku stanovništva, pošto je jedna pokrenuta peticija za svrgavanje direktora Mika uspela da prikupi svega 11 potpisa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?