Pravilnom ishranom protiv prevremenog porođaja

Pravilna ishrana važna je za zdravlje trudnice, ali ona bi takođe mogla i da spreči prevremeni porođaj, pokazalo je novo istraživanje.
Pravilna ishrana važna je za zdravlje trudnice, ali ona bi takođe mogla i da spreči prevremeni porođaj, pokazalo je novo istraživanje.

Engleska studija sprovedena na 66.000 trudnica ispitivala je u kojoj meri određena ishrana utiče na rizik od prevremenog porođaja.

U obzir su uzete tri vrste ishrane - bogata voćem, povrćem, žitaricama, a glavni napitak bila je voda. Drugi testirani tip ishrane podrazumevao je povećan unos prerađenih proizvoda bogatih solju, mastima i jednostavnim šećerima, a treći režim ishrane zasnovan je na povećanom unosi crvenog mesa, obilnom unosu krompira, ribe, različitih umaka, kuvanog povrća i nisko masnih mlečnih proizvoda.

Studija je trajala od 2002. do 2008. godine, a po završetku istraživanja je ustanovljeno da ishrana čiji su glavni izvori nutrijenata voće, povrće, živina i žitarice sprečava prevremeni porođaj.

Iako ovom studijom nije utvrđen mehanizam kojim vrsta ishrana može da utiče na termin porođaja, naučnici naglašavaju da potvrđuje važnost ishrane, prvenstveno zasnovane na voću, povrću, žitaricama i živini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.