Skakanje dobro za žene

Naučnici su dokazali da skakanje ima moć da poveća gustinu kostiju kod žena i na taj način spreči nastanak osteoporoze.
Naučnici su dokazali da skakanje ima moć da poveća gustinu kostiju kod žena i na taj način spreči nastanak osteoporoze.

Tokom četvoromesečnog istraživanja, 60 žena starih od 25 do 50 godina, povećale su gustinu kostiju za 0,5 odsto tako što su svakodnevno u dva navrata skočile najviše što su mogle desetak puta, uzimajući kratki predah (30 sekundi) između svakog skoka.

Kako piše u članku objavljenom u listu "American Journal of Health Promotion", iako se gustina kostiju najbrže povećava za vreme adolescencije, proces usporava tokom godina, a vrhunac se događa oko 25. godine i potom opada.

Pet do sedam godina posle menopauze žene mogu da izgube i više od 20 odsto gustine kostiju, a da bi stvar bila gora, što je osoba starija, manja je verovatnoća da će baviti aktivnostima koje utiču na jačanje kostiju.

"Naša studija pokazala je značajne prednosti, pri čemu žene moraju svakodnevno da skaču da bi bilo rezultata, pri čemu treba imati na umu da je ženama s godinama sve teže da poprave gustinu kostiju. U studiji nisu učestvovale dame s osteoporozom, jer se skakanje u tom slučaju ne preporučuje", kaže autor studije dr Lari Taker.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.