Rođena beba sa dva lica

U Australiji je prošlog četvrtka rođena beba sa dva lica.
U Australiji je prošlog četvrtka rođena beba sa dva lica.

U pitanju su sijamske bliznakinje rođene sa veoma retkim poremećajem. Iako im lekari daju male šanse za preživljavanje, roditelji devojčica veruju u čudo i da će njihove devojčice da žive, pišu "Večernje novosti".

Rene Jang i Sajmon Haui već imaju sedmoro dece. Ultrazvukom u 19. nedelji trudnoće utvrđeno je da su bebe ženskog pola i da će biti rođene sa retkim poremećajem zvanim diprozopus. Lekari su savetovali roditeljima da prekinu trudnoću i zato što će "okolina gledati na dete kao na nakazu", ali su oni odlučili da zadrže bebu.

Par nije očekivao ćerke još šest nedelja, ali se Rene carskim rezom porodila ranije. Beba je odmah prebačena u Dečju bolnicu u Vestmedu. Devojčicama su roditelji dali ime Fejt (Vera) i Houp (Nada).

"One dišu samostalno i hrane se, čak sam ih i kupao", kaže ponosni otac. "Iako imaju jedno telo, za nas su one naše bliznakinje. To su naše devojčice i volimo ih."

Devojčice su obolele od retkog poremećaja nazvanog diprozopus, što znači da imaju jedno telo i zajedničke vitalne organe, ali dva lica i dva mozga. Do sada je zabeleženo 35 ovakvih slučajeva, a samo 16 u poslednjih 150 godina. Nažalost, nijedna od tih beba nije preživela.

Rene i Simon kažu da su lekari šokirani kako njihove devojčice napreduju.

"Ne znamo koliko će ostati u bolnici. Jedina želja nam je da ih donesemo kući, vesele i zdrave", objašnjava Simon. "Malo sreće, malo vere, malo nade i sve dok one i dok nastavljaju da se bore, nadam se da će biti sve u redu."

Lekari sada detaljno ispituju Fejt i Houp, prate kako im funkcionišu pluća i krvni sudovi i isprobavaju različite načine hranjenja kako bi utvrdili koji je najefikasniji.

  • AA

    13.05.2014 12:54
    iš!
    Jesi li ti uopšte pročitao da je u pitanju Australija?
  • 13.05.2014 09:01
    Pravoslavac
    Eto vam Evropa i GMO!!! NE U EU!!! NE U NATO!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.