Ne treba prekidati trudnoću zbog hemoterapije?

Hemoterapija posle prvog tromesečja trudnoće ne utiče na psihički razvoj deteta ili razvoj srca, pokazala je međunarodna studija predstavljena na nedavnom evropskom skupu onkologa u Madridu.
Hemoterapija posle prvog tromesečja trudnoće ne utiče na psihički razvoj deteta ili razvoj srca, pokazala je međunarodna studija predstavljena na nedavnom evropskom skupu onkologa u Madridu.

Vođa studije prof. dr Frederik Amant iz Univerzitetske bolnice Leuven u Belgiji, uneo je nadu i objasnio mnoge strahove vezane za do sada nedovoljno istraženo pitanje - može li hemoterapija kojoj se podvrgava majka da utiče na razvoj deteta.

Rezultati istraživanja tima naučnika prof. Amanta pokazali su da primena hemoterapije ne bi trebalo da bude razlog za prekid trudnoće, odlaganje početka lečenja majke ili izazivanje preranog porođaja. Prema njegovim rečima, onkolozi su do sada prilično oklevali s propisivanjem hemoterapije trudnicama zbog potencijalnih nepovoljnih uticaja na plod.

Prva studija koja pokazuje uticaj na psihički razvoj i srčani status 38 dece koja su bila izložena uticaju hemoterapije koju je majka primala za vreme trudnoće, a upoređena s istim brojem dece zdravih majki, pokazala je da se psihički razvoj dece bitno ne razlikuje. I rezultati istraživanja srčane funkcije u obe grupe bile su u granicama normale, čak su u studiji o uticaju terapije zračenja na decu žena koje su imale rak tokom trudnoće došli do sličnih zaključaka.

Stručnjaci su, takođe, otkrili da je 16 dece, u vreme dok su bila u materici i bila izložena radioterapiji, neurofiziološki i psihički zdrava i ne razlikuju se od onih koji nisu bila izložena radiološkom zračenju. Samo je jedno dete iz istraživanja zaostajalo u razvoju, jer je bilo izloženo niskoj dozi zračenja, ali je i majka imala komplikacije zbog agresivnosti raka i zato je dete rođeno prerano.

Prof. dr. Amant ipak savetuje onkolozima da budu oprezni prilikom propisivanja lekova trudnicama i prilikom propisivanja zračenja u poslednjem tromesečju trudnoće.

Među oko 900 pacijentkinja iz Registra za rak Međunarodne mreže za trudnoću i neplodnost onkoloških bolesnika beleži se 29 slučajeva neplanirane trudnoće nakon što im je dijagnostikovan rak ili za vreme primanja hemoterapije. Među njima, trećina se odlučila za prekid trudnoće, dve su imale spontani pobačaj, a dve žene su uspele da iznesu trudnoću.

  • LOL

    08.10.2014 06:44
    PA NE BAS
    Ajd vazi. Nekako mi je ova studija neverovatna s ozirom da vecina ljudi koja je imala doticaj sa osobama obolelim od raka zna ta je hemoterapija i kakve sve dugorocne posledice ima po organizmu umnjam da u tom slucaju hemoterapija nema nikakav uticaj na plod ciji imuni sistem je svakako kompromitovan.Naveli su da nema uticaj na psihicki razvoj i na razvoj srca a ta je a svim otalim ? Zracenje ne utice negativno na bebe? Moja estra je nedavno izvadila stitnu zlezdu, iz vedra neba joj je dijagnostifikovan rak, prvo pitanje onkologa je bilo: dali je bila na rtg-u pre napunjene prve godine?Naravno odgovor je bio potvrdan posto je imala problema sa kukovima.Zakljucak: rtg pre prve napunjene godine kod bebe moze da izazove rak.Tolko o njihovim studijama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?