Geni krivi za našu ljubav prema kafi

Genetiku držimo odgovornom za našu težinu, boju kose, očiju ili sklonost ka određenim zdravstvenim problemima, ali nova naučna istraživanja pokazuju da su geni u velikoj meri odgovorni za to jesmo li zavisni od kafe.

Genetiku držimo odgovornom za našu težinu, boju kose, očiju ili sklonost ka određenim zdravstvenim problemima, ali nova naučna istraživanja pokazuju da su geni u velikoj meri odgovorni za to jesmo li zavisni od kafe.

U velikoj studiji nedavno objavljenoj u žurnalu "Molecular Psychiatry", istraživači su uporedili DNK uzorke i navike pijenja kafe kod više od 12.000 muškaraca i žena iz Evrope, Afrike i Amerike.

Oni koji su pili najviše kafe, tzv. "zavisnici od kofeina" imali su jednu zajedničku osobinu - imali su dve iste genetske varijante odgovorne za efikasan metabolizam kofeina.

Istraživači ističu kako genetika ipak nije jedini faktor koji determiniše da li ćete biti zavisni od kafe - društvene i kulturološke okolnosti takođe igraju važne uloge.

I iako bi se na ovu temu mogla sprovesti brojna istraživanja, istraživači zaključuju kako količina kafe koju unosite u svoj organizam najviše zavisi od činjenice u kolikoj meri vaš organizam može podneti kofein.

  • Nemanja

    09.10.2014 09:12
    -
    Ja i ne volim kafu
  • Vlada

    09.10.2014 06:03
    ...
    Ako istraživači zanemare, kao što to i u ovom istraživanju čine, da se genetski čovek menja tokom života u zavisnosti od spoljnih uticaja, onda će dokazati svakave "genetske predispozicije i predodređenosti".
    Bottom line je da je sve nameštena reklama, da bi izgovor "zavisnika" bio - imam genetsku predispoziciju i ne mogu ništa protiv toga.
    PODVALA I PREVARA ZA NEUKE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?