Pet navika koje škode vašim zubima

Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne šupljine, kao i da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi, iznenadićete se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima.
Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne šupljine, kao i da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi, iznenadićete se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima.

Ovih pet navika odmah bi trebalo da promenite.

1. Previše grubo ih četkate

Iako zvuči kao dobra stvar, ali pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno oštetiti zaštitnu caklinu zuba, izazvati preosetljivost i sklonost karijesu, ali i uzrokovati povlačenje desni. Bolje je da koristite mekšu četkicu, a laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta, barem dva puta dnevno. Čišćenje koncem sprečava karijes, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

2. Pogrešna pasta za zube

Baš kao i četkice, i pasta za zube može biti previše agresivna. Mnoge paste sadrže mikrogranule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i oštetiti vaše zube. Isto je i sa desnima, zato pronađite pastu koja vam odgovara ukusom, ali i teksturom, a preporuka je ona za osetljive zube.

3. Ne koristite konac za zube

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu šupljinu, varate se. Do područja između zuba, četkica nikako ne može da dopre i zato vam je potreban konac. Čišćenje koncem sprečava karijes, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

4. Gazirana pića

Gazirana pića, 'obična' i dijetalna, sadrže kiseline koje sa vremenom nagrizaju zube i uništavaju njihovu belinu. Gazirana pića nisu dobra za vaše telo, zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoleti - ispijte ih na slamku i operite zube.

5. Hrana koja ostavlja mrlje

Zubna belina je poput porcelana. Sve što ostavlja mrlje na vašem tanjiru ili šolji, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije. Kafa, čaj, razni umaci, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.

  • Zubac

    12.10.2014 17:27
    Za Vilicu
    Pod tackom 3 se misli: " Vi ne koristite konac za zube" a ne " Nemojte koristiti konac za zube"!
  • zubić vila

    12.10.2014 11:56
    pobrkali lončiće
    Ne koristiti konac za zube?
    A tekst obrnuto govori !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?