
Sve više restorana izbacuje avokado iz upotrebe
Sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti zbog emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku koje sadrži.

Foto: Pixabay
Za rast avokada potrebno je 320 litara vode, a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan za lokalno stanovništvo u područjima u kojima se uzgaja, kaže za "The Guardian" Tomasina Miers, suvlasnica lanca meksičkih restorana "Vahaka".
Već neko vreme Miers se trudi da uravnoteži razorni uticaj proizvodnje avokada na okolinu. Sada misli da je pronašla odgovor: sos inspirisan zelenim gvakamoleom, napravljen od pasulja, zelenog čilija, limete i korijandera.
Sos, nazvan "Vahakamole", predstavila je prošlog meseca.
Vahaka nije prvi restoran koji je smanjio korišćenje avokada ili ga potpuno izbacio iz upotrebe.
U Torontu je meksički kuvar Aldo Kamarena nedavno predložio alternativu gvakamole napravljenu od paste od tikvica i semenki bundeve.
Irski ugostitelj JP Mek Mahon, koji je nazvao avokado "krvavim dijamantima Meksika", razvio je alternativu gvakamole napravljenu od jerusalimskih artičoka.
Ovaj trend nije ograničen samo na industriju restorana. Prošlog meseca, zvezda Tiktoka Kalum Haris prikupio je 371.000 lajkova na svom receptu za "gvakamole" koji podrazumeva korišćenje smrznutog graška.
"Pre nekoliko godina bila sam prilično poznata po tome što sam koristila avokado prilikom kuvanja - toliko da sam posvetila ceo Instagram nalog svojoj ljubavi prema njemu", kaže Betina Kampoluci Bordi.
Odlučila je da smanji korišćenje avokada kada se preselila u Veliku Britaniju, budući da je pre živela u Španiji, gde je avokado kupovala svaki dan.
"Sad u svom omiljenom receptu koristim grašak. Grašak blanširam pre nego što ga zgnječim i pomešam s kuvanom pavlakom na biljnoj bazi, soli i biberom, dodam malo iseckanog belog luka i malo limunovog soka", objasnila je.
Uzgoj avokada je neodrživ
"Odluka restorana 'Vahaka' da ponudi alternativu avokada možda je najjasniji pokazatelj do sada da se delovi prehrambene industrije bude pred ogromnim problemima s kojima se suočavamo kao rezultatom intenzivnog uzgoja", kaže Tim Lang, profesor na Univerzitetu u Londonu.
Dodaje kako je avokado postao svetska roba, savršen primer onoga što se događa kada se egzotična hrana normalizuje bez razmišljanja o posledicama.
"Problemi, koji uključuju krčenje šuma, smanjenje bioraznolikosti i nedostatak vode, znače da zajednice koje ih uzgajaju nemaju dovoljno vode za pranje i higijenu", smatra Lang.
Ali avokado je teško zameniti, kao i njegove derivate, ulje avokada i maslac od avokada, koji su važni u bezglutenskom i veganskom pečenju. Osim toga, za mnoge ljubitelje voća, sos napravljen od graška, orašastih plodova, semenki ili povrća nije prava zamena za gvakamole.
Iz restorana "Vahake" kažu da će "tradicionalni, sveže napravljeni gvakamole" da ostane na jelovniku, ali da će svaki njihov avokado "biti uzgojen na najodrživiji mogući način".
Iako zamene gvakamole možda neće verno zameniti pravi ukus avokada, povratne informacije u restoranu "Vahaka" su i više nego zadovoljavajuće.
"Davali smo ljudima 'Vahakamole' da besplatno probaju kada dođu na večeru – i generalno se čini da im se sviđa. Većina uživa i mnogi naručuju još", kaže Miers. "Ima kremast ukus i boju tradicionalnog sosa gvakamole, a ne izgleda loše ni na Instagramu", dodaje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
1
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar