Recept za jedan od najlepših kolača - Breskvice

Breskvice su starinski kolač. Sastav je sličan vanilicama, a ukus ipak različit.
Oni koji vole ovu slatku poslasticu, a nikada nisu probali da je naprave, možda pomoću ovog recepta na portalu Danasa mogu da se oprobaju u ovom poduhvatu.
Sastojci 
 
Za prvi deo ovog recepta potrebna su 2 jajeta, 150 g šećera, 2 dl ulja, 3 kašike mleka, 3 kašike brašna, prašak za pecivo.
 
Za drugi deo potrebno je da imate kesicu vanilin šećera i 500 g mekog brašna.
 
Ono što vam je još potrebno za ovaj recept su 1 dl ruma, 7-8 kašika džema od kajsija, žuta i crvena jestiva boja (po potrebi ili arome jagode i kruške), kristal šećer po potrebi.
Priprema
 
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Umutite sve sastojke, prekrijte posudu i držite 2-3 sata u frižideru ili na hladnom mestu.
 
Potom dodajte vanilin šećer i brašno. Brašno dodajte postepeno i mešajte varjačom (mikserom) dok je moguće, a potom umesite testo rukama.
 
Po potrebi dodajte još 1-2 kašike brašna dok mesite testo.
 
Testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi, ali ne treba da bude jako čvrsto.
 
Pravite kuglice željene veličine, npr. ako pravite manje od ove količine možete dobiti 55 gotovih breskvica, tj. 110 kuglica.
 
Kuglice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali ostavljajte dosta razmaka između kako se kuglice tokom pečenja ne bi spojile.
 
Pecite ih 7-8 minuta u zagrejanoj rerni na 150 stepeni (ili u zavisnosti od jačine vaše rerne).
 
Mlake keksiće izdubite oštrim nožićem pažljivo kako se ne bi polomili. U mrvice koje ste dobili nakon dubljenja, dodajte rum i džem i sve lepo sjedinite.
 
(U ovaj deo možete dodati kako prah ili još nešto drugo po izboru pored ruma i džema.) 
 
Napunite poslastičarsku kesu bez nastavka i punite izdubljenje polovine, pa spajajte po dve. U dve činijice sipajte po 1 dl mleka i po malo crvene i žute boje (ili arome).
 
Jednu stranu umačite u crvenu boju, drugu u žutu i uvaljate u kristal šećer. Po želji, breskvice dekorišite listićima.
Napomene
 
Da biste lakše oblikovali jednake kuglice, napravite rolnicu, secite na jednake komade i oblikujte kuglice.
 
Smesa za spajanje kuglice treba da bude srednje čvrsta, postepeno dodajte džem. Sve zavisi i od toga koliko ste izdubili keksiće, ako ste ih dubili manje, biće vam potrebno manje džema i ruma.
 
U testo možete dodati i rendanu koricu limuna.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Pele

    08.01.2024 15:03
    Voyaz na aparatima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.