Česte greške s mlevenim mesom koje mogu pokvariti jelo - ali i zdravlje
Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejana, meso će se skuvati, a ne fino zapeći. 
						
																									
																	Foto: Pixabay
															
	Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije.
	Mleveno meso ne sme dugo biti van frižidera
	Zvezda sarmi i punjenih paprika, bolonjeze sosa, faširanog mesa i roštilja, mleveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih jela, ali jednostavno ga možete i zakomplikovati. Međutim, kako bi omiljena namirnica zaista bila ukusna, ali i sigurna za jelo, potrebno je držati se pravila pripreme.
															
                                
                                
                                
                                
							
							
	Kakvo mleveno meso kupiti?
	Najbolje je kupovati sveže mleveno meso - odaberite komad koji želite da kupite i zatražite od mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Kod mlevene junetine za većinu jela dobar je odabir mesa sa do 15 odsto masnoće.
	Obratite pažnju na boju mesa. Sveža, sirova mlevena junetina trebalo bi da bude crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svetlost, rast mikroba i izloženost kiseoniku. Unutrašnjost sirovog mlevenog mesa može biti sivkasto-smeđa zbog nedostatka kiseonika, ali u tom slučaju nijansa mesa ne ukazuje da je pokvareno, savetuje healthline.com. Međutim, ako je meso sivkasto spolja, tada ga treba baciti jer to može biti znak da je počelo da se kvari. Primetite li plave, sive ili zelene mrljice, meso obvezno bacite jer ukazuju na buđ.
	Loš miris koji se lako prepoznaje takođe ne treba ignorisati. Takođe, ljepljiva ili sluzava tekstura - bilo kuvanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije. Kako bi meso bilo sigurno za jelo, baš kao i riba, jaja i mlečni proizvodi, nikada ga ne treba ostavljati van frižidera duže od dva sata. Preporučuje se da sirovo mleveno meso ne stoji u frižideru duže od dan ili dva, a ostaci kuvane hrane trajaće tri do četiri dana.
							                                
							
                            
                            
                            
                            
                            
	Kako ispržiti mleveno meso?
	Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejan, meso će se skuvati, a ne fino zapeći. Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije. Dodajte meso u tiganj i kutlačom ga izlomite na velike komade pa ostavite da porumeni nekoliko minuta. Kako se meso peče, mešajte ga da se usitni, ali ne previše, kako bi se karamelizovalo - ne i zagorelo.
	Kako zamrznuti mleveno meso?
	Sirova mlevena junetina u frižideru može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate da potrošite svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti. Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete uraditi jeste da odmrznete meso, uzmete manji deo, a ostatak ponovo zamrznete. 
	Savršeni bolonjeze
	Svako ima svoj mali trik za pripremu ovog obožavanog sosa, pa tako i slavni engleski šef Gordon Remzi. On veruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i šargarepa narendaju pre dinstanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu sosu, već se i brže termički obrađuju. Narendanu šargarepu i luk, kao i izgnječen beli luk, slavni šef dinsta na maslinovom ulju i sa malo osušenog origana nekoliko minuta, pre nego što u tiganj doda mleveno meso. 
	Trikovi za savršene faširane šnicle od mlevenog mesa
	Faširane šnicle odlično se slažu sa varivom, pire krompirom ili domaćim sosovima. Mleveno meso možete začiniti različitim svežim i sušenim začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hlebom. Ispeći ih možete u tiganju ili rerni.
                                                            
                                                                    
                                    
                                                                
                            
	Naizgled jednostavne za pripremu, faširane šnicle od mlevenog mesa ipak traže nešto iskustva u kuhinji. O vrsti mesa i odnosu mesa vode se neumorne rasprave, ali mnogi kuvari se slažu da je formula za uspeh junetina i svinjetina u odnosu 70:30.
	Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Možete koristiti i mlevenu piletinu ili ćuretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne belo kako šnicle ne bi bile previše suve. Kako bi smesa za šnicle bila rastresida, a ne tvrda i zbijena, hleb prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mleku, u koje dodajte malo sode bikarbone. 
								
								
							Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
													01.11.2025.•
													
														
														2													
												
												
													Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.												
											Moguće poskupljenje Nutele
													30.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja. 
												
											Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
													26.10.2025.•
													
														
														6													
												
												
													Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
												
											Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
													26.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
												
											Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
													26.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu. 												
											Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
													26.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
												
											Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
													23.10.2025.•
													
														
														4													
												
												
													Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
												
											Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
													22.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.												
											Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
													19.10.2025.•
													
														
														12													
												
												
													Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.												
											Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
													15.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.												
											"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
													15.10.2025.•
													
														
														7													
												
												
													Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".												
											Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
													12.10.2025.•
													
														
														1													
												
												
													Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica. 
												
											Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
													12.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
												
											Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
													12.10.2025.•
													
														
														4													
												
												
													Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
												
											Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
													12.10.2025.•
													
														
														12													
												
												
													Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao. 
												
											Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
													08.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.												
											SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
													05.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.												
											VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
													05.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade. 
												
											Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
													03.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice. 
												
											Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
													01.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje. 
												
											Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
													01.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
												
											
                                                                                                                
                                                                                                                
						
						
						
													
													
													
													
														
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar