Koliko dugo mleveno meso može da stoji u frižideru i kako prepoznati da je pokvareno?
Mleveno meso je veoma popularna namirnica, a popularnost se verovatno može zahvaliti činjenici da je relativno jeftino i da se može koristiti za pripremu niza različitih jela.
Foto: Pixabay
Pored toga, lako se skladišti i može ostati u zamrzivaču nekoliko meseci, prenosi centarzdravlja.hr.
Kao i većina namirnica koje se nalaze u frižiderima supermarketa, mleveno meso je veoma kvarljivo. Kada ga kupite, nemojte čekati predugo pre nego što ga upotrebite – imate oko dva dana da ga pripremite pre nego što počne da se kvari.
Da biste smanjili verovatnoću da jedete meso puno bakterija, pažljivo birajte kada ste u prodavnici.
Potražite meso crvene boje i ambalažu koja ne sadrži višak tečnosti na dnu.
Na svakom pakovanju postoji niz etiketa na osnovu kojih možete izabrati meso koje vam subjektivno više odgovara – na primer ono sa manje masti ili uzgojeno u određenim uslovima – međutim, šta nije stvar subjektivne procene je činjenica da li je meso još dobro ili pokvareno.
Kako prepoznati da li je mleveno meso pokvareno?
Pokvareno mleveno meso može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, i biti izvor bolesti koje se prenose hranom.
Međutim, pripremanje obroka dok je meso još sveže ili pravilno skladištenje obezbediće vam da izbegnete opasnost.
Da biste uvek bili na sigurnom, najbolje je da svaki put pre upotrebe mlevenog mesa uradite kratku proveru koja se sastoji od četiri jednostavna koraka.
Potražite promene u boji
Mleveno meso, posebno goveđe, veoma brzo menja boju.
Kada je sveže, treba da bude svetlo crveno, ali može biti i tamnocrven ili ljubičasti ton.
Sivo ili smeđe meso može biti znak truljenja, iako nije neuobičajeno da unutrašnjost sirove govedine bude drugačije boje od spoljašnje jer nije izložena kiseoniku.
Ali ako vam boja deluje sumnjivo, verovatno je to iz dobrog razloga.
Proverite kako miriše
Oslanjanje na sopstveni nos može biti veoma efikasno kada treba da prepoznate da li je meso pokvareno.
Mleveno meso, posebno kada je u pitanju junetina, trebalo bi da miriše na gvožđe ako je sveže, ali je taj prirodni miris često toliko blag da ga nećete ni primetiti.
Ono što svakako želite da primetite je – miris truleži.
Nikada nemojte zanemariti neprijatan miris mesa i odmah se rešite svakog komada ili pakovanja koji miriše.
Obratite pažnju na teksturu
Mnogi od nas ne vole da rukuju sirovim mesom, ali ćete morati da ga uhvatite u ruke da biste proverili teksturu.
Ako je meso sluzavo ili lepljivo na bilo koji način, to može biti znak kvarenja.
Obavezno operite ruke pre nego što obavite ovu proveru da biste smanjili mogućnost unakrsne kontaminacije.
Proverite rok trajanja označen na pakovanju
Čak i ako nakon provere boje, mirisa i teksture meso izgleda dobro, nemojte ga konzumirati ako mu je istekao rok trajanja.
Proveravanje roka je korisna navika koju treba redovno praktikovati kako biste meso na vreme iskoristili ili ga zamrznuli ako shvatite da nećete imati vremena da ga iskoristite.
Pazite da ga ne zamrznete prekasno – generalno, mleveno meso može da stoji u frižideru dva dana, tako da je drugi dan idealno vreme za zamrzavanje.
Može se bezbedno čuvati u zamrzivaču do četiri meseca.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar