
Koliko dugo mleveno meso može da stoji u frižideru i kako prepoznati da je pokvareno?
Mleveno meso je veoma popularna namirnica, a popularnost se verovatno može zahvaliti činjenici da je relativno jeftino i da se može koristiti za pripremu niza različitih jela.

Foto: Pixabay
Pored toga, lako se skladišti i može ostati u zamrzivaču nekoliko meseci, prenosi centarzdravlja.hr.
Kao i većina namirnica koje se nalaze u frižiderima supermarketa, mleveno meso je veoma kvarljivo. Kada ga kupite, nemojte čekati predugo pre nego što ga upotrebite – imate oko dva dana da ga pripremite pre nego što počne da se kvari.
Da biste smanjili verovatnoću da jedete meso puno bakterija, pažljivo birajte kada ste u prodavnici.
Potražite meso crvene boje i ambalažu koja ne sadrži višak tečnosti na dnu.
Na svakom pakovanju postoji niz etiketa na osnovu kojih možete izabrati meso koje vam subjektivno više odgovara – na primer ono sa manje masti ili uzgojeno u određenim uslovima – međutim, šta nije stvar subjektivne procene je činjenica da li je meso još dobro ili pokvareno.
Kako prepoznati da li je mleveno meso pokvareno?
Pokvareno mleveno meso može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, i biti izvor bolesti koje se prenose hranom.
Međutim, pripremanje obroka dok je meso još sveže ili pravilno skladištenje obezbediće vam da izbegnete opasnost.
Da biste uvek bili na sigurnom, najbolje je da svaki put pre upotrebe mlevenog mesa uradite kratku proveru koja se sastoji od četiri jednostavna koraka.
Potražite promene u boji
Mleveno meso, posebno goveđe, veoma brzo menja boju.
Kada je sveže, treba da bude svetlo crveno, ali može biti i tamnocrven ili ljubičasti ton.
Sivo ili smeđe meso može biti znak truljenja, iako nije neuobičajeno da unutrašnjost sirove govedine bude drugačije boje od spoljašnje jer nije izložena kiseoniku.
Ali ako vam boja deluje sumnjivo, verovatno je to iz dobrog razloga.
Proverite kako miriše
Oslanjanje na sopstveni nos može biti veoma efikasno kada treba da prepoznate da li je meso pokvareno.
Mleveno meso, posebno kada je u pitanju junetina, trebalo bi da miriše na gvožđe ako je sveže, ali je taj prirodni miris često toliko blag da ga nećete ni primetiti.
Ono što svakako želite da primetite je – miris truleži.
Nikada nemojte zanemariti neprijatan miris mesa i odmah se rešite svakog komada ili pakovanja koji miriše.
Obratite pažnju na teksturu
Mnogi od nas ne vole da rukuju sirovim mesom, ali ćete morati da ga uhvatite u ruke da biste proverili teksturu.
Ako je meso sluzavo ili lepljivo na bilo koji način, to može biti znak kvarenja.
Obavezno operite ruke pre nego što obavite ovu proveru da biste smanjili mogućnost unakrsne kontaminacije.
Proverite rok trajanja označen na pakovanju
Čak i ako nakon provere boje, mirisa i teksture meso izgleda dobro, nemojte ga konzumirati ako mu je istekao rok trajanja.
Proveravanje roka je korisna navika koju treba redovno praktikovati kako biste meso na vreme iskoristili ili ga zamrznuli ako shvatite da nećete imati vremena da ga iskoristite.
Pazite da ga ne zamrznete prekasno – generalno, mleveno meso može da stoji u frižideru dva dana, tako da je drugi dan idealno vreme za zamrzavanje.
Može se bezbedno čuvati u zamrzivaču do četiri meseca.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
0
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
5
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
3
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar