Ove namirnice bi mogle da nestanu u narednih 100 godina
Novija istraživanja ističu da bi određene namirnice mogle nestati do 2123. godine jer se ljudi u svetu sve više preusmeravaju na održivost i etičku ishranu.
Foto: Pixabay
Naime, futurolozi predviđaju da će namirnice poput čokolade, avokada i plodova mora prestati da se koriste, a to je zato što sve više ljudi brine o važnosti ishrane.
Istraživanje LNER-a pokazalo je da jedan od sedam Britanaca veruje da će do 2123. godine svi obroci biti na biljnoj bazi, a mnogi ukazuju na negativan uticaj ishrane koja sadrži meso.
Futurolog Robin Fegen navodi da uprkos tome što mnogi ljudi ne mogu da zamisle svoj život bez čokolade, ona bi ipak mogla "izumreti". Umesto toga, održivi kakao može postati nova zamena, pružajući iste slatke i ugodne ukuse kao čokolada, ali s manjim uticajem na životnu sredinu.
"Održivost, etika i ishrana postaju sve važniji kada je reč o hrani. Genetska modifikacija mogla bi značiti da ove sastojke možemo učiniti jednako dobrog ukusa kao što je čokolada, omogućujući nam da uživamo u ukusnom desertu, a da pritom nudi i zdravstvene prednosti", navodi Fegen.
Takođe objašnjava da osim što će stablo kakaovca biti teško nabaviti, biće mu potrebni i posebni uslovi kako bi se uzgajao, pa pretpostavlja da će se ljudi okrenuti jednostavnijim alternativama iz svog okruženja.
"Zahvaljujući klimatskim promenama već vidimo dramatično smanjenje stabala kakaovca pa je vrlo moguće da će se čokolada prirodno filtrirati iz naše ishrane postepeno zamenjena lako proizvedenim, održivijim alternativama", dodao je on.
Ipak, dok se očekuje da će neke namirnice nestati, mogle bi ih zameniti crvi i insekti. Prema istom istraživanju, čak 52 odsto Britanaca spremno je da jede jela koja se temelje na insektima.
Zanimljivo je da 30 odsto Britanaca predviđa da do 2123. godine neće postojati nešto poput takozvane nezdrave hrane zahvaljujući genetskoj modifikaciji i zamenama. Britanci su takođe spremni da smanje konzumaciju mesa, a 38 odsto ih je reklo da bi razmislilo o tome da postanu vegetarijanci ili vegani.
Na kraju, jedan od pet Britanaca očekuje da će avokado potpuno nestati iz naše ishrane do 2123. godine, zajedno s plodovima mora i pilećim nagetsima.
Prema istraživanju LNER-a, prvih 10 namirnica kojima preti izumiranje 2123. godine su: plodovi mora/riba (36 odsto), pileći nagetsi (32 odsto), govedina 30 odsto, svinjetina (28 odsto), tofu (27 odsto), med (22 odsto), avokado (20 odsto), leblebije (16 odsto), čokolada (11 odsto) i mleko (11 odsto).
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Saveznik protiv demencije povezane sa starenjem: Punomasni sir i pavlaka
18.12.2025.•
0
Naučnici su ljudima konačno dali zeleno svetlo da mogu da jedu više – oni koji vole masni sir i pojedu nekoliko kriški dnevno verovatno pomažu svom mozgu da se odupre propadanju povezanom sa starenjem.
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
9
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Komentari 1
w/e
Nece biti nezdrave hrane, ali ne znamo da li je hrana koja ce je zameniti nezdrava. Pritom se bezuslovno prihvata pretpostavka da je meso nezdravo, sto se protivi svemu sto znamo.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar