Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu verziju liste "15 najgorih srpskih jela" na kojoj se jelo poreklom iz Valjeva našlo na nezavidnoj prvoj poziciji.
Foto: Pixabay
Na spisku "15 najgorih srpskih jela" koji je objavio "Taste Atlas" na samom dnu su slatkiši i obroci koji nužno nemaju naročito nisku ocenu od strane korisnika i kulinarskih eksperata jer se u proseku kreću oko 3,9 od maksimalnih 5, ali su svakako završili na spisku, prenosi Nova.
Na dnu tabele kao "najmanje loša", našla su se sledeća jela:
Slatko od višanja se našlo na 15. poziciji kao najmanje loše na listi. Zatim sledi česnica na 14. mestu.
Lenja pita zauzima 13. mesto, a zatim i jedno slano jelo na 12. poziciji - prebranac. Na 11. mestu je bundevara.
U top 10 najgorih srpskih jela su:
10. Makovnjača
9. Ražnjići
8. Škembe čorba
7. Srpska salata
6. Fiš paprikaš
5. Popara
4. Leskovačka kavurma
"Pobednici" na listi su tri specijaliteta oko kojih se uvek vodi debata jer, na kraju krajeva, kada je hrana u pitanju, sve je stvar ukusa i afiniteta.
Na prvom mestu su se nekada nalazili rezanci s makom, međutim sada je na vrh liste dospela živa pljeskavica.
Prva tri mesta i kako ih je "Taste Atlas" opisao:
3. Pihtije
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpadne od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije da se ohladi i stegne.
Pihtije se služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
2. Rezanci s makom
Jednostavan recept rezanci s makom je jelo koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja štedljivo, ali omiljeno jelo koje služi kao slatko glavno jelo ili desert.
Iako se obično vezuje za Češku, tačno poreklo jela još nije poznato, dok se slične sorte nalaze u mnogim zemljama Centralne i Istočne Evrope pod različitim nazivima. U Austriji je slično jelo poznato kao mohnnudeln, pripremljeno sa debelim i kratkim rezancima od krompira, dok se srpska verzija iz Vojvodine zove nasuvo s makom.
1. Živa pljeskavica
Živa pljeskavica je predjelo od mlevenog telećeg mesa, soli, bibera, dimljene paprike, začina, ulja i seckanog luka. Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i meša se viljuškom dok se ne formira homogena masa koja se zatim oblikuje u pljeskavicu.
Jelo je nastalo u restoranu "Kod Bore" u Sedlarima kod Valjeva u Srbiji, a slično jelo bilo je popularno i u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji.
Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa uvučenu u toplu lepinju. Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom i solju i paprikom za začin i obično se konzumira dok se čeka meso sa roštilja, piše Nova.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
7
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
5
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Komentari 40
Nikola
Ne ocenjuju oni nista, samo odredjuju kategorije, a glasaju posetioci/clanovi sajta. Ako me secanje dobro sluzi, jedno jelo je bilo u dve kategorije, i u jednom glasanju bilo u vrhu, a u drugom skoro ubedljivo najgore. Tako da, nemojte se jediti/ljutiti na Tasteatlas, nego na ljude kojima se jednostavno nije svidelo to sto se nama svidja.
МК
Gorak mak
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar