SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Foto: Pixabay
To se navodi u prvom nacrtu smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Povećana potrošnja prerađene hrane sa visokim sadržajem soli, šećera i masti je ključni pokretač globalne krize gojaznosti, sa više od milijardu ljudi koji žive sa ovim stanjem i procenjuje se da je osam miliona ranih smrti svake godine povezano da zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i srčane bolesti, pokazuju podaci SZO, preneo je Rojters.
Ipak, vlade su se borile da uvedu politike za suzbijanje epidemije.
Trenutno, samo 43 države članice SZO imaju bilo kakvu vrstu označavanja na prednjoj strani pakovanja, bilo obavezno ili dobrovoljno, uprkos dokazima koji pokazuju da etikete mogu uticati na ponašanje pri kupovini, naveli su iz SZO za Rojters.
SZO je počela da radi na nacrtu smernica 2019. godine. One imaju za cilj "da podrže potrošače u donošenju zdravije odluke u vezi sa hranom", navela je u mejlu Katrin Ingelhard, naučnica u Odeljenju za ishranu i bezbednost hrane SZO.
Javna konsultacija o smernicama završena je 11. oktobra, a finalizovana verzija biće objavljena početkom 2025. godine.
Smernice SZO preporučuju vladama da sprovedu "interpretativne" oznake koje uključuju nutritivne informacije i objašnjenja o vrsti proizvoda.
Primer bi bio NutriScore, razvijen u Francuskoj i korišćen u brojnim evropskim zemljama, koje rangiraju hranu od A (zelena, koja sadrži esencijalne hranljive materije) do E (crvena, koja sadrži visok nivo dodatih soli, šećera, masti ili kalorija).
Čile i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike koriste stroži sistem, sa upozorenjima na hrani sa puno šećera, soli ili masti na prednjoj strani pakovanja u vidu crnog osmougaonika koji podseća na znak stop.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
8
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 1
vitamin
EU ima jos stroze - SVAKO BOZJE SLOVO, KOD ILI OZNAKA na pakovanju mora da bude nedvosmisleno vidljivo i citljivo ljudskom oku. Na kom pivu moze da se vidi gde ga pune? Na kom kecapu ne pise crnim slovima na crvenoj podlozi fontom od 2pt? Ama pod povecanjem ne moze da se procita...
Da ne govorimo o ovim podacima, sastav po tipu namirnice, kalorijska vrednost, ja bih dodao i Glikemijski Indeks (ne znaju svi niti treba svima, ali ko zna razume i zasto - kad ti sipaju glukozni sirup u kobasicu, pa to bi bas trebalo da znas). Uopste sve gde se doliva glukoza da jasno pise, kad jogurt ima 8% proteina da se naznaci kakvi su (mlecni verovatno nisu, hocu da znam od cega su), nitrite takodje, so - svaka so da se navede, ne samo kuhinjska, 'sadrzi najmanje 50% voca' - kojeg tacno i koliko.
Sad neka neko i misli da pisem gluposti, ali dize se buka oko 'visokoprocesirane hrane', a ovo su bas ti slucajevi.
Uvedite zakon...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar