Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Foto: Pixabay
Iako mnogi ljudi piju kupljenu verziju na otvorenom, kuvanje vina kod kuće stvara posebnu atmosferu i dom ispunjava posebnom aromom, piše Index.hr.
Bilo da ćete ga probati prvi put ili već imate iskustva u pravljenju kuvanog vina, podsetićemo vas na nekoliko malih, ali važnih stvari koje treba da imate na umu tokom tog procesa.
Kako da napravite najbolje kuvano vino kod kuće?
Za pripremu kuvanog vina najbolje je koristiti srednje kvalitetno, suvo ili polu suvo vino.
Vino ne mora da bude skupo, ali treba da bude dobrog ukusa jer je osnova pića. Najčešći izbor je crno vino (suvo ili polusuvo). Previše slatka vina mogu učiniti piće previše slatkim kada se dodaju šećer i začini, pa ih izbegavajte.
Najbolja crna vina za kuvanje su merlo, kaberne sovinjon, širaz i zinfandel.
Crna vina sa blagim voćnim notama su idealna jer se odlično slažu sa začinima poput cimeta, karanfilića i pomorandže.
Belo vino je posebno popularno u nekim evropskim zemljama i obično se priprema sa medom i citrusima. Najbolje je koristiti suvo ili polu suvo, sa voćnim ili cvetnim notama, a preporučuju se rizling, sivi pino i sovinjon blan.
Iako se ređe koristi, može za kuvano vino može se koristiti i roze vino, koje može biti zanimljiva varijacija za blaži i laganiji ukus.
Kao začini koji poboljšavaju ukus koriste se cimet, karanfilić, anis, đumbir i kardamom. Kao voće se koriste pomorandže, limun i jabuke, a kao zaslađivači šećer, med ili smeđi šećer.
Šta treba izbegavati?
Izbegavajte preskupa vina - skupe boce je bolje ostaviti da uživaju u originalnom obliku.
Veoma slatka vina, kao što su desertna vina, biće preslatka za kuvano vino. Vina sa previše tanina mogu dati gorak ukus kada se zagreju.
Recept za kuvano vino
Imamo i jednostavan recept za koji će vam biti potrebno vino, šećer, cimet, pomorandža i karanfilić - a kuvano vino je gotovo za 15 minuta, piše Danas.
Sastojci
1 boca crnog vina (najbolje su punija vina, kao što je merlot, shiraz ili kaberne sauvignon)
1 narandža (iseckana na kolutove)
2-3 štapića cimeta
3-4 zvezdasta anisa
3-4 karanfilića
2-3 kašičice šećera (po želji, zavisno od toga koliko slatko volite)
1 kašičica vanilin šećera (opciono)
1 kašičica sveže narendanog muskatnog oraščića (opciono)
Uputstvo
Priprema začina i voća: Uzmite veći lonac i stavite u njega vino. Dodajte iseckane kolutove narandže, štapiće cimeta, zvezdasti anis, karanfiliće i sve ostale začine koje želite koristiti (vanilu i muskatni oraščić).
Zagrejavanje: Stavite lonac na srednje jaku vatru i polako zagrevajte vino, ali pazite da ne dođe do ključanja. Idealno je da vino bude zagrejano na oko 70°C, što omogućava začinima da oslobode svoju aromu bez isparavanja alkohola.
Dodavanje šećera: Dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Po potrebi, dodajte još šećera ako želite da bude slađe.
Kuvanje: Ostavite vino da lagano krčka oko 15-20 minuta, povremeno mešajući. Ovo omogućava da svi začini upijaju aromu vina.
Posluživanje: Kada je vino dobro začinjeno i zagrejano, skinite lonac sa vatre. Procedite vino kako biste uklonili začine i komade narandže, i sipajte u šolje ili čaše.
Uživanje: Poslužite toplo, po želji možete dodati još nekoliko kolutova narandže ili limuna za dekoraciju, a može se poslužiti uz omiljene grickalice ili kolače.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
4
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar