
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.

Foto: Pixabay
Iako mnogi ljudi piju kupljenu verziju na otvorenom, kuvanje vina kod kuće stvara posebnu atmosferu i dom ispunjava posebnom aromom, piše Index.hr.
Bilo da ćete ga probati prvi put ili već imate iskustva u pravljenju kuvanog vina, podsetićemo vas na nekoliko malih, ali važnih stvari koje treba da imate na umu tokom tog procesa.
Kako da napravite najbolje kuvano vino kod kuće?
Za pripremu kuvanog vina najbolje je koristiti srednje kvalitetno, suvo ili polu suvo vino.
Vino ne mora da bude skupo, ali treba da bude dobrog ukusa jer je osnova pića. Najčešći izbor je crno vino (suvo ili polusuvo). Previše slatka vina mogu učiniti piće previše slatkim kada se dodaju šećer i začini, pa ih izbegavajte.
Najbolja crna vina za kuvanje su merlo, kaberne sovinjon, širaz i zinfandel.
Crna vina sa blagim voćnim notama su idealna jer se odlično slažu sa začinima poput cimeta, karanfilića i pomorandže.
Belo vino je posebno popularno u nekim evropskim zemljama i obično se priprema sa medom i citrusima. Najbolje je koristiti suvo ili polu suvo, sa voćnim ili cvetnim notama, a preporučuju se rizling, sivi pino i sovinjon blan.
Iako se ređe koristi, može za kuvano vino može se koristiti i roze vino, koje može biti zanimljiva varijacija za blaži i laganiji ukus.
Kao začini koji poboljšavaju ukus koriste se cimet, karanfilić, anis, đumbir i kardamom. Kao voće se koriste pomorandže, limun i jabuke, a kao zaslađivači šećer, med ili smeđi šećer.
Šta treba izbegavati?
Izbegavajte preskupa vina - skupe boce je bolje ostaviti da uživaju u originalnom obliku.
Veoma slatka vina, kao što su desertna vina, biće preslatka za kuvano vino. Vina sa previše tanina mogu dati gorak ukus kada se zagreju.
Recept za kuvano vino
Imamo i jednostavan recept za koji će vam biti potrebno vino, šećer, cimet, pomorandža i karanfilić - a kuvano vino je gotovo za 15 minuta, piše Danas.
Sastojci
1 boca crnog vina (najbolje su punija vina, kao što je merlot, shiraz ili kaberne sauvignon)
1 narandža (iseckana na kolutove)
2-3 štapića cimeta
3-4 zvezdasta anisa
3-4 karanfilića
2-3 kašičice šećera (po želji, zavisno od toga koliko slatko volite)
1 kašičica vanilin šećera (opciono)
1 kašičica sveže narendanog muskatnog oraščića (opciono)
Uputstvo
Priprema začina i voća: Uzmite veći lonac i stavite u njega vino. Dodajte iseckane kolutove narandže, štapiće cimeta, zvezdasti anis, karanfiliće i sve ostale začine koje želite koristiti (vanilu i muskatni oraščić).
Zagrejavanje: Stavite lonac na srednje jaku vatru i polako zagrevajte vino, ali pazite da ne dođe do ključanja. Idealno je da vino bude zagrejano na oko 70°C, što omogućava začinima da oslobode svoju aromu bez isparavanja alkohola.
Dodavanje šećera: Dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Po potrebi, dodajte još šećera ako želite da bude slađe.
Kuvanje: Ostavite vino da lagano krčka oko 15-20 minuta, povremeno mešajući. Ovo omogućava da svi začini upijaju aromu vina.
Posluživanje: Kada je vino dobro začinjeno i zagrejano, skinite lonac sa vatre. Procedite vino kako biste uklonili začine i komade narandže, i sipajte u šolje ili čaše.
Uživanje: Poslužite toplo, po želji možete dodati još nekoliko kolutova narandže ili limuna za dekoraciju, a može se poslužiti uz omiljene grickalice ili kolače.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
3
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
6
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
19.09.2025.•
0
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
11
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
3
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar