Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
Foto: Pixabay
Postoje različiti načini pripreme i jedenja krompira, ali jedan način smatra se najzdravijim - kuvanje na pari. U nastavku objašnjavamo zašto je to najbolji način pripreme krompira.
Očuvanje hranjivih materija
Jedna od najvećih prednosti kuvanja krompira na pari jeste što ne gubi hranjive materije. Za razliku od kuvanja u vodi, gde se mnoge hranjive materije, poput vitamina C i kalijuma, otapaju u vodi i mogu se izgubiti, parenje omogućava očuvanje svih važnih nutrijenata. Krompir kuvan na pari zadržava većinu svojih hranjivih sastojaka, dok se vitamini i minerali ne gube u procesu kuvanja.
Kuvanje na pari omogućava da krompir očuva svoju čvrstinu i teksturu, čime ostaje bogat vlaknima i osigurava bolje varenje. Ova vlakna pomažu u regulaciji varenja i mogu smanjiti rizik od problema poput zatvora.
Bez dodatnih kalorija i masti
Za razliku od drugih metoda pripreme poput prženja ili pečenja s velikim količinama ulja, masti ili putera, kuvanje na pari ne zahteva dodavanje masnoća. Krompir kuvan na pari ne sadrži dodatne kalorije i nezdrave masti, što ga čini idealnim izborom za one koji žele da kontrolišu unos kalorija i održavaju zdravu telesnu masu.
Prženje krompira, posebno prženi krompirići, često se povezuje s visokim sadržajem trans masti i zasićenih masti, koje mogu negativno uticati na zdravlje srca i povećati rizik od srčanih bolesti. Priprema na pari smanjuje potrebu za nezdravim mastima, čime čuvate zdravlje srca i celog organizma.
Poboljšanje ukusa i lakše varenje
Pri kuvanju na pari krompir zadržava svoj prirodni ukus i vlagu, što čini obrok ugodnijim i lakšim za varenje. Priprema hrane na pari uključuje minimalnu količinu vode, čime krompir zadržava svoju prirodnu teksturu, a hranjive materije ne izlaze u vodu, piše Index.hr.
To znači da ćete dobiti maksimalnu količinu hranjivih nutrijenata, a krompir će zadržati ukus koji je čisto prirodan, a ne previše izmenjen zbog procesa kuvanja. Uz to, kuvanje na pari takođe sprečava prekomernu dehidraciju povrća, što se može dogoditi tokom drugih metoda pripreme, kao što su prženje ili pečenje. Ovakav krompir bolji je za varenje jer ostaje vlažan i sočan.
Očuvanje antioksidativnih svojstava
Krompir, naročito onaj s korom, bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u telu i čuvaju zdravlje ćelija. Kuvanje na pari omogućava da se ovi antioksidansi sačuvaju jer se ne uništavaju visokim temperaturama kao što bi to moglo biti u procesu prženja ili pečenja. Ovi antioksidansi imaju ključnu ulogu u smanjivanju upala i sprečavanju hroničnih bolesti.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
0
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 2
@Sirotinja
Sirotinja
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar