Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama

Danas vam donosimo malo drugačiju verziju karbonare, koja će sigurno zadovoljiti nepce i stomak.
Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama
Foto: 021.rs
Sastojci (4 porcije):
 
Za testeninu:
 
320 g špageta
 
Slana voda u kojoj će se kuvati testenina
 
Za sos od pečuraka:
 
2 kašike maslinovog ulja
 
2 kašike neslanog putera
 
2 crna luka, sitno iseckana
 
2-3 čena belog luka, zgnječena
 
200 g pečuraka, isečenih na kriške
 
10 svežih listova žalfije, iseckanih
 
Sveže mleveni crni biber
Za sos:
 
2 velika jajeta
 
100 g parmezana
 
Voda u kojoj se kuvala testenina (opciono)
 
Priprema
 
- U velikom loncu sa ključalom slanom vodom skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju do al dente. Sačuvajte šolju vode u kojoj se kuvala testenina.
 
- Dok se testenina kuva, zagrejte maslinovo ulje i puter u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte pet minuta dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte izgnječeni beli luk i kuvajte još 30 sekundi.
 
- Umešajte narezane pečurke i iseckane listove žalfije. Kuvajte 3-4 minuta dok pečurke ne postanu zlatne i mekane. Začinite sveže mlevenim crnim biberom.
 
- U činiji umutite jaja i rendani sir dok se dobro ne sjedine.
 
- Oceđenu testeninu dodajte u tiganj sa mešavinom pečuraka. Brzo sipajte mešavinu jaja i sira, snažno mešajući da se testenina ravnomerno obloži. Ako sos izgleda previše gust, dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina da biste dobili kremastu konzistenciju.
 
- Podelite testeninu na tanjire za serviranje. Začinite dodatnim crnim biberom i odmah poslužite.
Mali saveti:
 
Izbor gljiva: Slobodno eksperimentišite sa različitim vrstama pečuraka kao što su kremini, šitake ili portobelo.
 
Temperatura jaja: Uverite se da su jaja na sobnoj temperaturi kako biste sprečili da se prebrzo kuvaju kada se dodaju vrućoj testenini.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Komšinica

    19.05.2025 18:55
    @Novosađanin
    Običan beli šampinjon, portobelo i kremini - tri naziva za istu pečurku, tj. šampinjon (Agaricus bisporus) u različitim fazama zrelosti. Beli je najmlađi, kremini najstariji i tamnije smeđe boje.
  • Novosadjanin

    18.05.2025 19:57
    Pitam se oitam
    gde u Novom Sadu mogu kupiti portobelo ili kremiti pecurke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti