Namaz koji je Tito obožavao: Ajvar na malo drugačiji način

Priprema ovog ajvara je više od samog kuvanja, to je putovanje u prošlost i ukus jednog vremena.
Namaz koji je Tito obožavao: Ajvar na malo drugačiji način
Foto: Screenshot (Youtube/DW Food)

Josip Broz Tito je bio i strastveni hedonista, čovek koji je cenio vrhunsku gastronomiju, dobra vina i luksuzan život, prenosi Net.hr.

Na njegovom stolu bili su specijaliteti iz celog sveta, ali je jedan namaz sa Balkana zauzimao posebno mesto - ajvar.

Međutim, ovo nije bilo koji ajvar, već verzija čija se tajna krila u jednom ključnom detalju.

Legenda kaže da je tradicija pripreme posebnog ajvara za državnike počela još u Jugoslaviji, kada ga je kuvar Dušan Škrba spremao za kralja Aleksandra. Isti kuvar je kasnije nastavio da radi za Tita, spremajući mu ajvar u dve boje - crvenoj i zelenoj.

Veruje se da je upravo Titova potreba za kontrolisanim unosom šećera dovela do stvaranja recepta čija tajna savršenog ukusa nije bila u nekom egzotičnom dodatku, već u odsustvu šećera.

Recept je osmišljen da naglasi prirodni ukus pečenih paprika i patlidžana, sa prepoznatljivom dimljenom notom, koja je - prema predanju - bila Titova omiljena kombinacija.

Priprema je ista bez obzira na to da li koristite crvene ili zelene paprike, a razlika je samo u boji i vrsti povrća.

Sastojci:

  • 25 velikih mesnatih paprika (crvene paprike za crveni ajvar ili zelene za zeleni ajvar)
  • 1 veliki plavi patlidžan
  • Suncokretovo ulje (otprilike 1 l na 10 kg očišćenog povrća)
  • So (po ukusu, otprilike 200 gr na 10 kg povrća)
  • 1 kašičica alkoholnog sirćeta (esencija)
  • Opciono: nekoliko ljutih papričica za začinjenu notu

Priprema:

Najvažniji korak za postizanje autentičnog ukusa je pečenje. Pecite paprike i patlidžan na šporetu na drva ili na roštilju, nikada u rerni. Dimljeni miris je ključan za konačni rezultat.

Stavite pečeno povrće u posudu i pokrijte ga da se pari - to će olakšati ljuštenje.

Kada se povrće ohladi, pažljivo oljuštite kožicu i uklonite semenke. Važno je da povrće ne perete vodom nakon čišćenja, jer bi to ispralo dragocene arome.

Ostavite očišćene paprike i patlidžan u cediljki nekoliko sati ili još bolje preko noći, kako bi se višak tečnosti ocedio.

Dobro oceđeno povrće sameljite samo jednom u mašini za mlevenje mesa. Ovo čuva teksturu ajvara, koji ne sme biti previše gladak.

Dobro zagrejte ulje u širokom loncu. Dodajte smesu paprika i patlidžana i kuvajte na umerenoj vatri, stalno mešajući drvenom kašikom.

U zavisnosti od sočnosti paprika, kuvanje može trajati i do dva i po sata. Ajvar je gotov kada počne da ostavlja jasan trag na dnu lonca.

Pred kraj kuvanja dodajte so i sirće, a po želji i sitno iseckane ljute papričice. Kratko promešajte i sklonite sa vatre.

Vruć ajvar sipajte u prethodno sterilisane i zagrejane tegle. Napunjene tegle vratite u isključenu, ali još toplu rernu da se uhvati poklopac odozgo, zatim ih čvrsto zatvorite i umotajte u ćebe da se postepeno hlade, piše Foreign Fork.

OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Pera

    29.08.2025 13:07
    Vole stranci ajvar. To smo vec znali.
  • Lucifer

    28.08.2025 13:40
    Jel to 25kg paprika ili 25 komada paprika?
  • Boeser Wolf

    27.08.2025 12:37
    Nemojte i ajvar da mi ogadi...šta je sledeće, vučić obozava linoladu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti