Novosadski informativni portal 021

Život

Dijabetes ima 670.000 građana Srbije

U Srbiji oko 670.000 ljudi ima dijabetes i od njega u proseku svake godine oboli 16.000 osoba, saopštili su danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", povodom Svetskog dana dijabetesa koji se obeležava u četvrtak 14. novembra.

Ljubav zaista greje

Osećaji vezani za ljubav mogu vas zagrejati iznutra i dati vam poseban sjaj, a to je zato što podrška i ljubav zapravo stvaraju osećaj topline, tvrde naučnici.

Šta možda niste znali o higijeni

"Čistoća je pola zdravlja", kaže izreka, međutim, čini se da je to mnogo teže postići nego što smo do sada mislili. Evo nekih činjenica o higijeni koje možda niste znali.

Otvoren najveći muzej stripa

U okviru kampusa Državnog univerziteta u Ohaju ovog vikenda biće otvoreni Muzej i biblioteka stripa, mesto gde će Snupi i Pogo filozofirati sa Kalvinom i Hobsom, Garfild deliti hranu sa Bitl Bejlijem a Ludi Mačak šarmirati heroje koji se bore sa silama mraka.

Video igre uvećavaju mozak

Oni koji su opčinjeni video igrama i provode zarobljeni pred ekranom sate pokušavajući da se izbore sa zamišljenim zadacima, sada za to imaju i naučno opravdanje, jer je jedno istraživanje pokazalo da te aktivnosti uvećavaju sivu moždanu materiju - tkivo odogovorno za kontrolu mišića, pamćenje i čulnu percepciju.

Španci proglasili koridu kulturnom baštinom

Dok mnogi pozivaju na ukidanje koride, smatrajći je varvarskim narušavanjem prava životinja, španski parlament je izglasao zakon kojim se borba s bikovima proglašava nematerijalnom kulturnom baštinom.

FOTO: Najlepše ture vozom na svetu

Pored automobila i aviona, voz je najudobnije prevozno sredstvo. Omogućava vam da se opustite, zavalite u svoje sedište i uživate razgledajući prirodu oko sebe. Turistički vodič Fodor's donosi listu 15 najlepših tura.

Poražavajući podaci o seksu

Najnovije istraživanje koje je sproveo "The Sunday Telegraph", došlo je do iznenađujućih rezultata vezanih za događaje iza zatvorenih vrata spavaćih soba.

Koje je najbolje vreme za kafu?

Kada je najbolje vreme da posegnete za šoljom kafe? Sudeći po studentu neuronauke na doktorskim studijama najbolje vreme za kafu je između 9.30 i 11.30 časova.