Žrtve silovanja moraju da plaćaju pregled?

Žene koje su žrtve silovanja moraju da plate 5.000 dinara za pregled kojim će se utvrditi da su fizički zlostavljane, odnosno da im je silovatelj naneo povrede po telu.
Žene koje su žrtve silovanja moraju da plate 5.000 dinara za pregled kojim će se utvrditi da su fizički zlostavljane, odnosno da im je silovatelj naneo povrede po telu.

"Svaku ženu žrtvu silovanja ginekolog besplatno pregleda, ali, nažalost, kasnije se na sudu ispostavi da ta potvrda od ginekologa nije dovoljna. Da bi sve bilo uverljivije i da bi žrtva mogla da dokaže da je zaista silovana, mora otići i kod lekara sudske medicine. Taj pregled ne spada u primarnu zdravstvenu zaštitu i plaća se 5.000 dinara", kaže Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Ona je istakla i poražavajući podatak da čak 80 odsto žrtava silovanja kasnije odustane od gonjenja počinioca, što je, kako navodi, dokaz da nadležni mnogo ozbiljnije moraju štititi ugrožene žene. "Neke se uplaše jer je počinilac dugo na slobodi i preti im, neke nemaju alternativu… U svakom slučaju, strah je jedan od glavnih razloga. Osećaju se nezaštićeno", objašnjava Ignjatović.

To je i jedan od razloga zbog čega se trenutno vodi regionalna kampanja „Potpisujem“, posvećena ratifikaciji i punoj primeni Konvencije Saveta Evrope (SE) o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici.

Inače, Srbija je prošle nedelje postala osma država čiji je parlament potvrdio Konvenciju, a ona stupa na snagu kad je potvrdi najmanje 10 država, od čega osam mora da bude član Saveta Evrope. Ignjatovićeva kaže da Konvencija donosi nove mehanizme u zaštiti žrtve i u odnosu prema izvršiocu nasilja.

"Ona predviđa da nadležni organi obave procenu rizika od smrtnog ishoda, teškog povređivanja i ponavljanja nasilja i da policijski službenici imaju listu pitanja kako bi procenili koliko je situacija ozbiljna i da li žrtvu treba skloniti", kaže Ignjatović.

Pravna zastupnica Autonomnog ženskog Centra Vanja Macanović ukazala je da u srpskom zakonodavstvu postoji zastarela definicija silovanja, koja bi trebalo da se promeni u skladu s Konvencijom SE. Ona je rekla i da je za krivično delo nedozvoljene polne radnje i dalje predviđena samo novčana kazna, što je potpuno nedopustivo, jer mnoga dela koja u stvari predstavljaju silovanje potpadaju pod nedozvoljene polne radnje.

  • RobertGreen

    13.11.2013 13:44
    Glupavi zakoni
    Slažem se sa prethodnikom ali bih dodao i :
    umesto sadašnjeg sistema gde kazna uglavnom bude šest meseci , uslovno dve godime ,treba uvesti dve godine DKR-a(društveno korisni rad) , uslovno dvadeset godina , kao i američku varijantu po kojoj su sexualni napasnici obeleženi da svako zna ko su oni i gde stanuju (čisto da se zna da je npr. novi komšija pre koju godinu silovao maloletnicu i sl.)
  • 11.11.2013 17:17
    ok a da kazna svakom siledziji bude 1000 x 5000.
    Da otplaćuje doživotno dok ne otplati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?