Napravite savršenu picu uz savete italijanskog majstora

Italijani nekad mesecima tragaju za mestom u kom mogu uživati u savršenoj pici. Neki vole nešto deblju i mekaniju koricu u napolitanskom stilu, dok neki više cene hrskavu rimsku.

Ipak, svi se slažu u jednom – pica treba da bude hrana koja se lako vari, a ne zadovoljstvo koje se plaća osećajem težine u stomaku i neutaživom žeđi.

Da biste bili sigurni da pred sobom imate najkvalitetnije parče pice, najbolje je da je mesite sami. Priprema je laka, naročito prema receptu čuvenog italijanskog pica majstora Mikelea Lea, koji se proslavio po napolitanskom testu.

"Ključ je u odabiru dobrih materijala. Kada imate tako malo sastojaka – voda, brašno, so i kvasac – jasno je da moraju biti kvalitetni i da morate biti strpljivi dok testo naraste. Što je brašno bogatije glutenom, to mu je potrebno više vremena da naraste. Testo bi trebalo da raste barem osam do deset sati, jer tako pica postaje svarljivija, naročito za one ljude koji pate od netolerancije na kvasac", kaže Leo.

Sastojci:

Za testo:

4 šolje vode
1 ½ kašičica suvog kvasca (+malo šećera)
1,5 kg brašna
2 kašičice soli
Ekstradevičansko maslinovo ulje

Za nadev:

2/3 konzerve paradajz pelata
Ekstradevičansko maslinovo ulje
Mocarela
Svež bosiljak
So

Zamesite testo od svih sastojaka redosledom kojim su navedeni, imajući u vidu da se količina brašna može menjati u zavisnosti od toga kako se ponaša tokom mešenja. Kada umesite testo, morate ga ostaviti da miruje barem osam do deset sati. Sat vremena pre pečenja, pripremite plehove i stavite ih da se greju zajedno sa rernom na 220 – 250 stepeni Celzijusa. Zatim izmerite dimenzije pleha i upotrebite sledeću formulu: pomnožite dimenzije stranica pleha i dobijeni broj podelite sa dva, kako bi ste dobili tačnu gramažu testa po jednoj pici. To znači da ako imate pleh 50x30 cm, idealna težina testa za njega je 750g. Razvaljajte testo na pultu i uklonite višak brašna. Prebacite ga na pleh koji ste prethodno premazali maslinovim uljem ili na koji ste stavili papir za pečenje. Dodajte naseckan paradajz i so i prelijte sa malo maslinovog ulja. Pecite na najnižoj polici oko 15 minuta. Na oko pola pečenja okrenite pleh, jer rerne sa ventilatorima obično ne peku ravnomerno.

Kad je baza gotova, dodajte mocarelu i stavite je na rešetku najbliže vrhu rerne na nekoliko minuta. Iskidajte bosiljak i razbacajte ga po sočnoj mocareli i uživajte u obroku.

Autor: 021

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Neko

    14.02.2016 08:42
    Pitam se šta bi ovaj italijanski pizza-majstor rekao za srpski izum pizza dodatka - majoneze ?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi