Nekoliko miliona živine biće ubijeno zbog ptičijeg gripa

Nekoliko miliona živine iz farmi biće ubijeno u svetu zbog širenja ptičijeg gripa koji divlje ptice prenose tokom zimske migracije.
U Aziji, glavnom žarištu ptičijeg gripa, gde su mnoge farme na otvorenom, zabeležen je najveći broj zaraza.
 
Agencija Frans pres objavila je podatke o ptičijem gripu prema podacima Svetske organizacije za zdravlje životinja. Posle najave o preventivom ubijanju dva miliona živine, Južna Koreja, u kojoj je zabeležen prvi slučaj ptičijeg gripa, odnosno virusa H5N6, saopštila je da će ubiti još jedan milion živine.
 
Japan je ove nedelje saopštio je da će ubiti 560.000 komada živine, dok je već ubijeno 300.000 kokošaka na japanskom ostrvu Honšu. Paralelno stim, na severu je ubijeno 16.500 pataka dok je oko 200.000 kokošaka ubijeno na jugu Japana.
 
Ptičiji grip se pojavio i u Evropi gde u Holandiji ubijeno 190.000 pataka kod Amsterdama 27. novembra. Još 9.000 pataka ubijeno na jugozapadu te zemlje, nakon pronalska 4.500 zaražene živine koje je odmah eutanazirana, saopštile su danas holandske vlasti. Švedske vlasti saopštile su 25. novembra da će oko 200.000 kokošaka s jedne farme na jugu zemlje biti ubijeno zbog pojave ptičijeg gripa (H5N8) koja se ove jeseni proširio Evropom. Po navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ptičiji grip se, pored Švedske i Danske, pojavio i u Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Madjaskoj, Holandiji, Poljskoj, Rusiji i Švajcarskoj.
  • ana

    03.12.2016 17:23
    bato nama ne mogu visrtus d aotkriju koji je kad nas godinama muci i uviaj a otkrice kokoski
  • Veganka

    03.12.2016 12:42
    http://youtu.be/lk49AaXbZnI
    Prijatno lešojedi!

  • dr Petrovic

    03.12.2016 06:09
    ubija-suzbija?
    H5N8 nije opasan za coveks https://en.m.wikipedia.org/wiki/Influenza_A_virus_subtype_H5N8
    Ptice se ubijaju zbog industrijskih razloga ( i to pobije daleko vise ptica negoli sam grip).
    Mislim da je princip suzbijanja gripa ubistvima, slicno kao i saprionskim bolestima, nehuman.
    Karantin je nesto drugo.
    Setimo se kuge u evropi. Niko nije ubijso ljude da bi suzbio kugu. Pravio se karantin.
    Tako moze i sa pticama: Ptice koje ne zelimo da obole stavimo u izolaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet