Prvog dana trgovanja nema gužvi (Foto)

Za prva dva i po sata trgovanja na Beogradskoj  berzi prodato je više od 76 hiljada akcija Naftne industrije Srbije, uglavnom po početnoj ceni od 505 dinara.      
Za prva dva i po sata trgovanja na Beogradskoj  berzi prodato je više od 76 hiljada akcija Naftne industrije Srbije, uglavnom po početnoj ceni od 505 dinara.

Prvog dana trgovanja akcijama NIS-a u poštama u Novom Sadu nema gužvi, javila je naša reporterka. Sugrađani s kojima smo razgovarali nemaju velika očekivanja kada je u pitanju zarada od ove prodaje i ovaj novac uglavnom nameravaju da iskoriste za pokrivanje nekih sitnijih troškova ili manje čašćavanje.

Nalozi za prodaju mogu se dobiti na šalterima većine pošta u Novom Sadu, među kojima su i Glavna pošta na Bulevaru Mihajla Pupina, zatim pošte u Futoškoj ulici, Temerinskoj, kao i u poštama na Spensu i kod Novosadskog sajma.

Direktor Pošta Srbije Goran Ćirić kaže da su oni spremni za sve situacije. "Mi smo podigli maksimalno našu mrežu. Imamo 29 radnih jedinica, svi direktori radnih jedinica, svi upravnici pošta su u stanju mobilnosti. Postoji plan B, postoji puno planova B u svim okolnostima, sa mogućim različitim zastojima" tvrdi Ćirić.

Za izdavanje naloga, potrebno je da građani ponesu ličnu kartu i tom prilikom kažu koliko akcija žele da prodaju i koja je minimalna cena ispod koje ne žele da daju akcije. Svi nalozi koji u poštama budu prikupljeni do 9 i 30 biće izneti na berzu tog dana, a ostali nalozi prikupljeni do kraja radnog vremena na berzu se iznose narednog dana. Brokerske usluge, besplatno obavlja "Poštanska štedionica".

Građani mogu svaki radni dan posle 16 i 30 časova proveriti da li su njihove akcije prodate. To mogu uraditi u pošti, putem SMS servisa ili na sajtovima Pošte i Agencije za privatizaciju. Ukoliko je nalog za prodaju realizovan, novac će biti uplaćen na račun najranije tri dana od prodaje.

Prvog dana trgovanja cena akcija NIS-a može da padne do 20 procenata, na 404 dinara ili da poraste do 300 odsto, na maksimalnih 2.020 dinara.
Prema pravilima berze, cena na kraju prvog dana trgovanja je početna cena narednog dana, a svakog narednog dana cena akcije može da padne do osam odsto ili se poveća maksimalno 10 procenata.

Građani ne znaju kako da trguju

Trgovanje akcijama na berzi za većinu građana je velika nepoznanica. Brokeri upozoravaju na to da će cene varirati tokom dana i desiće se da će ih neko prodati jeftinije, a neko i skuplje.

Da li su vaše akcije prodate možete proveriti pozivom na besplatni broj 0800 100 300, slanjem sms-a na broj telefona 2377, gde je potrebno ukucati akcije, razmak, jedinstveni broj naloga. Cena poruke je 30 dinara plus porezi. Ovu informaciju moguće je dobit i elektronskim putem, na sajtu "Poštanske štedionice", gde će vam tražiti da unesete jedinstveni broj naloga i matični broj ili ličnim odlaskom u poštu u kojoj je nalog izdat.

Ukoliko želite da kupite akcije, to možete učiniti isključivo preko brokera uz proviziju od oko jedan odsto.

NIS će biti četvrta kompanija na prajm marketu Beogradske berze, na kojem su prvoklasne akcije koje ispunjavaju uslove za pravo berzansko trgovanje. Na toj listi su Energoprojeket holding, Soja protein i Tigar.

Podsećamo, NIS  je u petak objavio da je u prvoj polovini 2010. godine imala gubitak od 9,6 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Međutim, ekonomiste to ne brine, jer je NIS najavio nova ulaganja.

Akcije NIS-a mogu se, bez bilo kakvog troška ponuditi i prodati od danas pa do kraja 2012. godine.

 

  • jasna

    30.08.2010 18:09
    Blago nama, blago nama.....
    Al' cemo biti zemlja dembelija kad se ovajdimo od ovih akcija....
  • @Bukvalista

    30.08.2010 06:09
    Prodaj onom ko ti je obećao. Ako država(tj.lažovi na vlasi) danas prodaju svoje akcije, oko 29%, onda svi gradjani svoje akcije mogu da bace u smeće, a onog ko je obećavao da ne zaborave da zaokruže opet.
  • 30.08.2010 05:57
    A sta je sa cenom od 1000evratako je na samom pocetku odgovorna osoba u vladi rekla, bar bi trebala da je odgovorna, jer covek se drzi za rec a .....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti