Namirnice od kojih smo umorniji

Često nam se dešava da nam je energija na izmaku zbog čega posežemo za raznim proizvodima u nadi da će nas razbuditi i dati nam injekciju energije.
Međutim, pokazalo se da većina namirnica koje ljudi koriste kako bi podigli energiju zapravo izaziva kontraefekat. Najbolje je, tvrde nutricionisti, pojesti jabuku ili šaku orašastog voća. Pet namirnica koje najčešće jedemo u nadi da ćemo povratiti energiju, a zapravo je umanjuju su:
 
Kafa
 
Kofein je prvi na listi pića za kojima posežemo kada nam padne energija, ali pokazalo se da je to pogrešno. Nutricionistkinja Zoe Bingli Pulin kaže da kafa nije dobar izbor, jer zaustavlja apsorpciju tečnosti.
 
"Ne samo da je kafa diuretik, ona zaustavlja apsorpciju tečnosti i izlučuje gvožđe iz organizma. Iako će kofein kratkoročno povećati vašu energiju, to će se brzo smanjiti i za sat vremena bićete još umorniji nego pre kafe", poručila je ona.
 
Energetska pića
 
Isto kao i sva gazirana pića, energetska pića su loša za podizanje energije. Sadrže mnogo kofeina kao i velike količine šećera. Zbog toga se aktivira jetra kako bi apsorbovala sve negativne sastojke, što će vas učiniti umornijima.
 
  
 
Beli hleb
 
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba ili bele testenine, uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada.
 
Brza hrana
 
Kada smo umorni i neispavani često koristimo namirnice poput brze hrane, što i nije baš pametno. Osim što ćemo biti još umorniji, konzumiranjem ove hrane se i gojimo. Umesto toga, nutricionisti preporučuju jabuku ili orašaste plodove.
 
Slatkiši
 
Ni slatkiši nisu dobar izbor jer deluju samo kratkoročno. Kada pojedemo nešto slatko, osetimo nalet energije, ali naučnici objašnjavaju da je taj osećaj lažan. Šećer koji unosimo u hrani daje telu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji oreksina. Posledica je ta što ubrzo nakon jela nastane nedostatak oreksina što nas čini umornima i pospanima.
 
Autor: Telegram.hr

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima