Ljudsko meso znatno manje hranljivo od životinjskog

Kanibalizam nije bila najbolja opcija za praistorijske ljude sa gledišta hranljivosti, zaključili su naučnici, koji pretpostavljaju da je takva praksa kod primitivnih zajednica mogla da bude slučajna ili vezana za borbu za teritoriju i izvore hrane.

Analiza koju je sproveo arheolog Džejms Kol sa Univerziteta u Brajtonu pokazala je da je kanibalizam ljudima obezbeđivao manje kalorija od životinjskog mesa koje se lovilo u doba paleolita (Starije kameno doba), pre otprilike tri miliona godina.

Kol je uporedio kalorijske vrednosti ljudskog mesa s mesom životinjskih vrsta na osnovu ostataka pronađenih na nalazištima iz paleolita. Zaključio je da je "ljudsko meso davalo znatno manje kalorija nego meso većih životinja poput mamuta, vunastog nosoroga ili pojedinih vrsta jelena, ukratko mesa životinja koje su konzumirali hominidi.

Naziv ‘hominidi’ označava niz izumrlih čovekolikih vrsta kao što su neandertalac, hajdelberški čovek, pitekantrop, sinantrop.

Kol, koji je svoje otkriće opisao u članku objavljenom u časopisu "Nature: Scientific Reports", usredsredio se na proučavanje lova i konzumacije ljudskog mesa isključivo iz nutricionističkih razloga.

Smatra da je svaka epizoda kanibalizma u doba paleolita imala svoj specifičan kulturni kontekst i razlog zašto je ljudsko meso bilo konzumirano.

"Ti razlozi nekad su bili praktične prirode... Da se zajednici obezbedi hrana, na primer da se pojede meso pojedinaca iz grupe koji su umrli prirodnom smrću", rekao je.

Drugi dokazi sugerišu da je kanibalizam bio motivisan drugim razlozima, odbranom teritorije i resursa.

  • Veganka

    09.04.2017 18:38
    @Pera
    Zato da vam da do znanja da su ljudi degenrisana vrsta koja u nedostatku hrane ubija i jede pripadnike sopstvene vrste čak i dan danas, te je jedenje ubijanje i jedenje životinja neraskidiv deo ljudske sadističke patologije.
    http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A
  • Pera

    09.04.2017 17:25
    Cemu?
    E bili smo k'o ludi bez ove informacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.