Recept za najveće jelo na svetu - punjenu kamilu

Ginisov rekord u kategoriji "najveće jelo" vlasništvo je nomadskih Arapa — beduina i zove se "beduinska punjena kamila".
Ako se zna da je dvogrba kamila teška od 450 do 700 kilograma, a jednogrba od 250 do 550, teško da će ovaj Ginisov rekord ikada biti potučen. Zamislite ražanj i na njemu kamilu, u kamili jagnjad, a u njima pilići, a u pilićima riba, pa u ribi poneko jaje... E, to je najveće jelo na svetu.
 
Ovaj tradicionalni beduinski obrok se sprema za svatove i posebne zabave.
 
Priprema punjene kamile na ražnju je vrlo striktna i počinje njenim kuvanjem. Potom se skuvana kamila peče, ali napunjena ovcama, koje su napunjene pilićima, koji su opet napunjeni ribom, koja je napunjena jajima...
 
Iako se autorsko pravo na punjenu kamilu pripisuje beduinima, čuveni češki pisac Bohumil Hrabal u svom delu "Služio sam engleskog kralja", ovo jelo je nazvao abisinijskim (današnja Etiopija).
 
Hrabal je dao i recept za ovaj abisinijski specijalitet:
 
zaklana i očišćena kamila
nekoliko stotina jaja (tvrdo kuvanih)
dvadeset ćurana
nadev od trideset korpi kiflica
džak peršuna
vreće začina
liker od trava koje su ljudi žvakali, pa ispljunuli
korpa za veš puna bibera
nekoliko stotina metara mlevenog korenja raznog porekla
dve antilope pečene na stotinama pakovanja butera
nekoliko desetina kilograma dodataka koji se drže u tajnosti.
 
Pečene antilope pune se pečenim ćurkama punjenim nadevom u koji se ubacuju tvrdokuvana jaja; sve se to potom opet peče dok se kamila očisti od kostiju.
 
U završnoj fazi kamila se puni antilopama punjenim ćurkama, sa nadevom u kome su tvrdo kuvana jaja, a za to vreme napravi se žar od najmanje troja kola drva: pre stavljanja na ražanj sve šupljine u kamili, antilopama i ćurkama popune se ribom.
  • Koko

    13.04.2017 10:25
    ...
    Mala ispravka: čuveni češki pisac ne zove se BoGumil nego BoHumil Hrabal. I da, zaista opisuje ovo jelo, ali uvek sam mislila da je to proizvod njegove spisateljske fantazije. Ko bi rekao da stvarno i postoji! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.