Porez na zaslađena gazirana pića

Skoro trećina ukupnog čovečanstva sada se smatra gojaznim ili osobama sa prekomernom težinom, zaključak je studije koju je objavio Medicinski žurnal Nove Engleske.
Porez na zaslađena gazirana pića
Foto: 021.rs
Kada je reč o dečjim problemima sa težinom, Sjedinjene Države su na prvom mestu, a 13 procenata američke dece klasifikovano je kao gojazno.
 
Da bi se borio sa problemom, grad Sijetl u saveznoj državi Vašington, preduzeo je mere za koje neki kažu da su drastične, pošto je usvojio porez na sve vrste zaslađenih napitaka, prenosi Glas Amerike.
 
Sa sedam glasova za i jednim protiv, gradska skupština Sijetla usvojila je porez u iznosu od 1,75 centi, po unci, na sve vrste zaslađenih napitaka - Koka-kola, Pepsi, sportski, energetski napitci, skoro sve - osim dijetalnih soda. Vlasnici prodavnica kažu da ih novi porez ubija. "Porez na porez, to će nas prepoloviti, mala preduzeća neće preživeti", kaže vlasnik jedne prodavnice Gurdev Man Sing.
 
Međutim, zagovornici kažu da postoji jasan problem i da najnovija vest da trećina čovečanstva ima prekomernu težinu i da je 13 procenata američke dece gojazno, opravdava novi porez. "Zvaničnici za javno zdravlje dokumentovali su za nas da takvi napici ubijaju, tako oporezivanje u cilju smanjenja konzumiranja, predstavlja dobar potez", kaže član gradskog saveta Sijetla Tim Burdžes.
 
A ima i lekara, koji smatraju da porez ne ide dovoljno daleko. "Zaslađeni napitci su negativni proizvodi za decu, želimo da deca ne piju takva pića", ističe Moli Grou, iz Dečije bolnice u Sijetlu, prenosi VOA.
 
Deo novca od novog poreza biće upotrebljen kao pomoć da se poboljša pristup zdravim napicima za decu, u nameri da se umanji ono što zdravstveni zvaničnici nazivaju svetskom epidemijom gojaznosti.
  • Zivan

    22.06.2017 18:15
    Porez na zaslađene napitke je prava stvar...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima

Može li se jesti previše voća?

Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.