Novosadski informativni portal 021

Zabava

Koliko košta vikend u Evropi?

Granice Evrope će se za građane Srbije otvoriti 19. decembra, a time i brojne mogućnosti za putovanja u evropske metropole i to za manje novca nego ranije. Cene prevoza posle ukidanja troškova za vize popularnije su nego ikad u železničkom, autobuskom, ali i u sve konkurentnijem avio-saobraćaju.

Gde idu budžetske pare?

Revizorski izveštaj samo je potvrdio sumnju da se ne zna gde idu pare građana, rekao je Aleksandar Stevanović iz Centra za tržišna istraživanja.

Vakcina nije izazvala opasne reakcije

"Novartisova" vakcina protiv novog gripa je dobra i do sada nijedna zemlja u kojoj se koristi nije prijavila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) nijednu neželjenu reakciju, kaže za "Blic" dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe za pandemiju gripa.

Kriju koliko su trošili na izbore

Političke partije još nisu dostavile finansijske izveštaje koji bi trebalo da pokažu od koga su dobile novac za predizbornu kampanju i kako su potrošile sredstva dobijena iz budžeta za lokalne izbore u Vrbasu i Bačkoj Palanci. Nezavisnih procena o troškovima nema, ali bilo je tu gala koncerata, poklona i mnoštvo bilborda.

Srpsko takmičenje u tugovanju

Nacionalno takmičenje u disciplini "Ko će više, dalje i dublje ožaliti partijarha" ušlo je u živopisnu fazu religiozne raspamećenosti otvorene za svaku vrstu originalne mentalne inicijative.

"Zemunac" zna ko je ubio Ćuruviju

Jedan od petorice odbeglih pripadnika zemunskog klana, koji je osuđen u odsustvu, može da razotkrije ubistva novinara Slavka Ćuruvije i svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, kao i pozadinu pobune Jedinica za specijalne operacije 2001. godine.

Sukob DS-a i SPS-a oko zasluga

Počela je stranačka borba za rast rejtinga, a među demokratama rastu tenzije jer im ministar policije i lider SPS-a Ivica Dačić "otima" poene, piše "Blic". Od marginalne stranke sa žigom krivca za sve loše što nam se dogodilo devedesetih, socijalisti su došli u poziciju da se bore za mesto treće stranke u Srbiji, kažu poslednja istraživanja CeSID-a.

Bez blanko ostavki

Vladajuća koalicija, preko Ministarstva za državnu upravu, namerava da ukine kontrolu političkih partija nad poslaničkim mandatima, piše "Danas". Vladajuća koalicija rešena je da u 2010. godinu uđe ukidanjem mogućnosti podnošenja blanko ostavki odbornika na lokalnom nivou, a u prvoj polovini naredne godine očekuje se zakon kojim bi se stranačka kontrola nad mandatima narodnih predstavnika ukinula i u Skupštini Srbije.

Država gubi deo NIS-a?

Država bi mogla da izgubi deo akcija od ukupno 49 odsto u Naftnoj industriji Srbije kako bi nadoknadila gubitak koji je kompanija zabeležila u 2008. godini. Za sada sve zavisi od zahteva ruskog partnera.

Prava bivših funkcionera

Pravo na kancelarije, plate dok ne odu u penziju, službena kola, obezbeđenje i diplomatske pasoše mnogi bivši državni funkcioneri koriste i po prestanku funkcije.

Statut Vojvodine mora na doradu

Predlog statuta Vojvodine, koji duže od godinu dana čeka na potvrdu u Skupštini Srbije, moraće da se usaglasi sa zakonom o prenosu nadležnosti koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji na sutašnjoj sednici.

Čiji su leševi sa Tise?

Nikada manje reakcija nije bilo u Srbiji zbog tako teške, epski bolne tragedije navodno njenih građana. Nije bilo u Srbiji zastava na pola koplja, Press, Kurir i Novosti nisu pisali o lelecima majki i baka za svojim najmilijima, nije se ovih dana slušala klasična muzika na elektronskim medijima širom Srbije. Nismo saznali ni kako se zovu.

Udžbenici puni grešaka

Većina udžbenika iz kojih danas uče đaci u Srbiji potpuno je neprilagođena uzrastu, prepuna stranih reči, materijalnih grešaka, stereotipa, nema povezivanja gradiva.

Ukidanje suvišnih propisa

Do 1. jula iduće godine privredno poslovanje u Srbiji trebalo bi da pojeftini za četvrtinu, jer tada ministarstvima, Vladi i parlamentu ističe rok za "giljotiniranje" štetnih i suvišnih propisa. Primera radi, ukidanje obaveze da na poslovnom automobilu bude ispisan naziv firme, na godišnjem nivou, prištedeće poslodavcima oko milijardu evra.

Poslanici uče jezik na naš račun

Pored brojnih privilegija koje već koriste, poput besplatnog prevoza i parkiranja, hotelskog smeštaja i nadoknada za odvojeni život, poslanici Narodne skupštine Srbije odnedavno imaju i mogućnost učenja engleskog jezika, i to za džabe.

Putuju da bi izbegli razgovore

Kad žele da izbegnu sagovornike iz sveta koji im se "ne dopadaju" srpski zvaničnici obično spakuju kofere i krenu u "unapred ugovorene posete", pišu "Novosti". Cinici bi rekli da će pre gas da poteče iz Srbije prema Rusiji, nego što bi Mlađan Dinkić seo za isti sto sa Rusima.

Tošetovom vozaču dve godine zatvora

Vozač makedonskog pevača Toše Proeskog Đorđe Georgievski osuđen je u sredu na dve godine zatvora zbog saobraćajne nesreće u Hrvatskoj u kojoj je oktobra 2007. godine poginula muzička zvezda.

Žene kasnije u penziju

Starosna granica za odlazak u penziju za žene biće podignuta u okviru reforme penzijskog sistema i to je jedan od predloga koji će Vlada Srbije izneti pred misiju Međunarodnog monetarnog fonda 27. oktobra. Starosna granica će morati da bude viša, ali je još otvoreno pitanje da li će do promene doći odjednom ili postepeno i za koliko će se povećati, i to će biti predmet razgovora sa misijom.

Mnogo fakulteta, malo obrazovanih

Prema najnovijim podacima, Srbija ima 14 univerziteta, a još četiri su u osnivanju, ali i pored toga ima malo visokoobrazovanih, piše "Politika". Iako se godinama ponavljaju priče kako Srbija ima previše fakulteta, prva akreditacija visokoškolskih ustanova pokazala je da su dozvolu za rad, uz nekoliko akata o upozorenju, dobili skoro svi koji su je zatražili, a u osnivanju su još četiri univerziteta i oko 20 fakulteta.

Rasmusen: Srbija ne mora u NATO

Članstvo u NATO nije uslovljeno članstvom u EU, niti članstvo u EU zavisi od članstva u NATO, izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i izrazio uverenje da su dalje evroatlantske integracije zemalja na zapadnom Balkanu, kroz partnerstvo ili članstvo u NATO, ili EU, najbolja garancija za dugoročnu stabilnost na Balkanu.