Građani Srbije 44 milijarde dinara u dozvoljenom minusu

Građani Srbije na svojim tekućim računima u bankama imaju odobrene dozvoljene minuse u vrednosti od 44 milijarde dinara.
Većina njih uredno namiruje svoje obaveze, trudeći se da ne "sklizne u crveno", što sa sobom povlači drakonske kamatne stope, veće od 40 odsto godišnje. Ipak, sudeći prema poslednjim podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, četiri odsto ovih računa u konstantnom je nedozvoljenom prekoračenju, teškom čak 5,57 milijardi dinara.
 
U Srbiji ima više od sedam miliona otvorenih tekućih računa, koje, prema podacima Kreditnog biroa, koristi 4,9 miliona građana. Deo njih zadužio se kroz dozvoljena prekoračenja, popularno nazvane "minuse" po tekućim računima, gde banka korisniku omogućava, uz debelu kamatu, da na primljenu platu troši još jednu pride. Problem nastaje kada se probije ovaj limit, i utroši više nego što je sa bankom dogovoreno. A kada takvo stanje potraje duže od dva meseca, govori se o takozvanoj "docnji" u iznosu dozvoljenog prekoračenja, koja su u ovom slučaju 12,6 odsto. Zbog toga je u blokadi trenutno 264.693 tekuća računa, zbog duga od 5,57 milijardi dinara.
 
Sa kreditnim karticama još lošije baratamo, jer kasnimo sa otplatom rata teških 6,5 milijardi dinara. U blokadi je 80.321 kreditna kartica, a nagomilane rate, po pojedinačnoj kartici, dostigle su u proseku 81.430 dinara. Ukupan dug građana, na ime milion kartica, je 333 milijarde dinara.
  • gluposti

    30.01.2017 19:26
    sta ce nam
    sta ce nam kreditni biro kad ne daje podatke koji su realni jer kazu da su banke odobrile dozvoljene minuse od a ne koliko nas koristi dozvoljeni minus ato smo recimo moj muz i ja i sluzi nam da podignemo penziju dan ranije zbog guzviF

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.