Pula: Proonađeno groblje o kojem je pisao Dante

Tokom rekonstrukcije vodovodne mreže u centru Pule, bageri su "zakačili" podzemne grobove - na svega 30 centimetara dubine, a za sada se pretpostavlja da je reč o groblju o kojem je pisao Dante.
Tokom rekonstrukcije vodovodne mreže u centru Pule, bageri su "zakačili" podzemne grobove - na svega 30 centimetara dubine, a za sada se pretpostavlja da je reč o groblju o kojem je pisao Dante.

Pulski arheolog Željko Ujčić, voditelj arheološkog nadzora i istraživanja na tom području, kazao je za "Glas Istre" da je reč o nalazištu na brdu Sv. Mihovil, na kojem se nalazio i istoimeni srednjovekovni samostan s grobljem.

"Pronađeno je za sada nekoliko skeletnih grobova obloženih škriljama, a koliko ih još ima znaćemo uskoro, kada krenemo dalje sa radovima na tom nalazištu", kazao je Ujčić.

U Danteovoj "Božanstvenoj komediji" spominju se Pula i groblje, zbog čega mnogi misle da se upravo ovo groblje spominje u tom epskom spevu.

"Dante je verovatno bio u Puli između 1304. i 1308. godine, za šta nemamo sigurne podatke. Međutim, u svojoj "Božanstvenoj komediji", koja se sastoji od tri dela "Pakla" , "Čistilišta" i "Raja". Upravo u prvom delu, u "Paklu", spominje Pulu i veliko groblje koje se prostire pored Pule, objasnio je Ujčić, a prenosi hrvatski portal Danas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.