Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.
S vremena na vreme, javila bi mi se čudna misao - jesam li ja urekao Sasvim drugu priču da ne uđe u Skupštinu grada? O čemu je reč? U izbornoj noći te 2020. godine zaputio sam se u štab Sasvim druge priče, koja je predstavljala novo poglavlje u političkoj storiji Neoplante. 
 
Imali su jaku kampanju, bili prisutni u medijima, u organizaciji su bili ozbiljni ljudi poznati novosadskoj javnosti i postojale su šanse da uđu u lokalni parlament. U razgovoru sa jednim od predstavnika, loše formulisano pitanje je glasilo ovako - da li ćete sarađivati sa opozicijom ili sa vlašću KADA uđete u parlament? Dakle, umesto mogućnosti, odnosno onog "ako", doveo sam stvari pred svršen čin. Nasuprot tome, naišao sam na osmeh i opasku da treba da sačekamo rezultate.
Ispostavilo se, eto, da je Sasvim drugoj priči nedostajalo malo da postane deo skupštinskog almanaha 2020-2024. Međutim, šta ako je između redova te Sasvim druge priče ispisana ona sasvim stara, već pročitana priča, čija je suština upravo u tome da joj "nedostaje malo"? Postojanje čiji je cilj da se, paradoksalno, dobije nedovoljno? Sada to više nije ni bitno.
 
U kontekstu predstojeće lokalne izborne igrarije važno je da se Sasvim druga priča ponovo aktivirala. U oštrom pismu upućenom gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću, ovo udruženje se osvrće na nasilje u Novom Sadu, ubistva žena, dece, iznose podatke o radu Centra za socijalni rad. Ukratko, optužuju Đurića za nebrigu o svojim sugrađanima. 
 
Za sada nije poznato da li će Sasvim druga priča ponovo ući u izbornu trku. Saopštenje je bilo iznenađujuće, pa čak i temeljno, po čemu se izdvojilo od dopisa drugih političkih opcija. Pa, opet, ne mora to ništa da znači. Znamo da u ovoj priči nema osoba koje su predstavljale udruženje, već je to odnedavno Zoran Stojković, koji ima i ugostiteljski biznis. 
Ono u čemu je pogrešila Sasvim druga priča jeste to što nije pomenula, recimo, izbornu krađu ili crkvu na Limanu. Time bi možda zavredila odgovor vlasti. U proteklih nedelju dana Pokret obnove Kraljevine Srbije je čak dva puta dobio pažnju bivših koalicionih partnera.
 
Najpre, dogodio se napad na sveštenika na Limanu. MUP se nije oglašavao, pa ne znamo ni da li je delo uopšte okvalifikovano, ali kakve to veze ima sa izborima, je l' tako? To je upravo poručio i SNS u svom odgovoru POKS-u. No, kao što znate, ovde bi se i nešto glasniji prdež u javnosti mogao posmatrati kao nusproizvod izbornog inženjeringa, ako me razumete. 
 
POKS je rekao ono što su neki mislili - ali nisu smeli da kažu - da im sve to u vezi sa napadom na sveštenika deluje kao SNS scenario za sasvim kratku priču. Nekoliko dana kasnije, POKS je ponovo izdao ukazanije, ovog puta glede sumnje na izborno kraduckanje, a SNS je opet reagovao. 
 
U oba odgovora naprednjaka zanimljiva je jedna stvar, tako im svojstvena - bivanje u nesuglasju sa samim sobom. Iako su optuživali druge za politizaciju plana izgradnje crkve na Limanu zarad ubiranja političkih poena, to ih ne sprečava da u svojim saopštenjima prozivaju druge što se nisu oglašavali o crkvi, šaljući poruku kako su ti koje imenuju, ukratko, izdajnici.
 
U nedelji za nama organizovana je i sednica Skupštine grada, jedne od poslednjih pred raspisivanje izbora. Sednica je postala neočekivano zanimljiva zahvaljujući odborniku SPS-a Božidaru Protiću. Ovaj bivši demokrata je izašao za govornicu i poručio jednostavno da aktuelni saziv skupštine nema legitimitet da sada, "u praskozorje izbora", odlučuje o važnim gradskim pitanjima. To uključuje i pitanje crkve na Limanu, za šta je većina odbornika glasala. 
 
Govorio je i o opadanju podrške koaliciji oko SNS-a. Potom je ukazao na to da neće više biti član odborničke grupe socijalista kako svoje prijatelje više ne bi uvlačio u neprilike. Sve to se dešavalo dok je zamenica predsednice Skupštine Kristina Karaić pokušavala da prekine Protića, pokazujući da nema nikakvu ideju šta radi na mestu na kojem se slučajno našla. 
 
Svojim izlaganjem Protić je pokazao da komunalne koalicije u Novom Sadu ne mogu da postoje, jer je u današnjoj Srbiji apsolutno sve politika. Političke neznalice tvrde kako je Protić namirisao pad aktuelne vlasti, te se sada sklanja, kao što se sklonio od DS-a. To bi možda bilo tačno da Protić iz DS-a nije otišao posle osam godina vlasti naprednjaka. Premda je govorio srčano, ostatak odbornika u lokalnom parlamentu jednostavno nije - mario.
O tome šta nas očekuje u narednim mesecima slikovito je pokazao mladi SNS aktivista Vukašin Đoković. Ovaj radnik Srbije je došao u kampus da bi cepao plakate studenata koji su nezadovoljni - hranom u menzi. Da, tako je, vratite se, pročitajte još jednom, nećemo boldovati, jasno vam je. Hranom. U menzi. 
 
Kako sme da vam se ne sviđa kobasica u pasulju u menzi? Sledeći put razmislite da li ćete iskazati stav o nečemu jer bi na vratima mogao da vam se pojavi neki mladić kojem je stilista evidentno radio u Bezbednosno-informativnoj agenciji.
 
I, za kraj, da ne bude samo nešto ozbiljno. Kostreš je zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima. Dug je put do dokazivanja reči delima.
 
Suma sumarum - zabrane, podmetanja, ućutkivanja, sila uskih farmerki i logika suženih mozgova. Jedna sasvim stara priča.
 
***
 
Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.
  • zztop

    11.03.2024 13:00
    AV i SNS bratija se drže onog alanfordovskog "ako želiš pobediti nesmeš izgubiti" i baš tako i rade ...
  • RDB

    11.03.2024 12:22
    Nama ovde "drugih priča" samo jedna i jedina. Bilo kakav oblik političkog ili drugog pluralizma je u Srbiji nedopustiv. Gospodo, nazovimo to pravim imenom-fašizam.
  • uspeli su nešto

    11.03.2024 09:53
    sasvim druga priča (sastav od pre 4 godine) ima generalnog direktora rt vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.