Crnogorci Mamulu dali u zakup na 49 godina

Crnogorsko ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, na ulazu u bokokotorski zaliv, dato je u zakup na 49 godina egipatsko-švajcarskoj kompaniji Oraskom (Orascom).
Crnogorsko ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, na ulazu u bokokotorski zaliv, dato je u zakup na 49 godina egipatsko-švajcarskoj kompaniji Oraskom (Orascom).

Ugovor su danas potpisali crnogorski ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović, i predsednik Oraskoma, Samih Saviris. Prema ugovoru, Oraskom ima rok od 18 meseci, od datuma dobijanja građevinske dozvole, da izgradi hotel.

Gvozdenović je kazao da će ovaj model saradnje očuvati kulturno-istorijski značaj tvrđave i istovremeno unaprediti turističku ponudu. Dodao je da je investicija Oraskoma procenjena na 15 miliona evra, da će izgraditi luksuzni hotel s pet zvezdica, koji će imati 23 sobe i posebnu memorijalnu sobu, a zahvaljujući tom projektu biće zaposleno 200 mladih ljudi. Gvozdenović je naveo da će država za prvih 15 godina od zakupa dobiti 7,5 miliona evra.

Saviris je kazao da on to ne bi nazvao hotelom s memorijalnom sobom, već muzejom koji će imati svoj hotel. "Napravićemo muzej s najboljim restoranom i najboljim hotelom na Mediteranu", rekao je on.

Obećao je da će muzej svaki dan biti otvoren za posetioce.

  • paganin turista

    23.02.2015 22:33
    zlo i naopako
    ne podižu se turistički objekti na grobljima niti mestima užasnog stradanja ljudi
    Na ponudu otkupa ostra Vido, zarad izgradnje lux letovališta - Grci su odgovorili demonstracijana i na Krfu i Solunu i Atini
    Turisti obilaze i Koloseum i Aušvic, ali tamo nema ugostiteljstva
    Poštujte memoriju mesta
  • 23.02.2015 20:02
    Kulturo, eve me
    Mislite, svaki dan osim ponedeljka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet