Ujedinjuju se evropske železnice

Evropska unija će iduće srede, 24. juna, početi proceduru za ujedinjenje železnica zemalja EU u jedinstven sistem, objavljeno je na specijalizovanom međunarodnom sajtu "Reilvej gazet".

Evropska unija će iduće srede, 24. juna, početi proceduru za ujedinjenje železnica zemalja EU u jedinstven sistem, objavljeno je na specijalizovanom međunarodnom sajtu "Reilvej gazet".

Utvrđeni su konačni nacrti tri propisa, a predsedavajuća EU, Litvanija, predstaviće ih zemljama-članicama u sredu u Briselu, na sastanku Komiteta stalnih predstavnika. Zatim će nacrti biti upućeni Savetu EU (samitu), na odobravanje, posle čega sledi glasanje o njima u Evropskom parlamentu.

Time se celovito uređuje bezbednost i zajednička pravila železnica zemalja EU da bi se uklonile razlike u njihovim tehničkim standardima, čime će se skratiti vreme i cena prevoza, a ujednačiti standardi za poslovanje železničkih preduzeća, kao i za lokomotive i vagone u evropskoj železničkoj mreži. Novina je i to što će Evropska železnička agencija postati "jedini šalter" EU za sve sertifikate o bezbednosti i odobravanju upotrebe lokomotiva i vagona u međunarodnom saobraćaju. Za domaći saobraćaj, železnička preduzeća i proizvođači šinskih vozila moći će da biraju da li će sertifikate tražiti od ERA ili od svojih, domaćih vlasti.

Zvaničnici Evropskog parlamenta angažovani u tim pregovorima vrše pritisak za što brži prelazak u novi režim, te je usaglašeno da on stupi na snagu tri godine po donošenju tri nova propisa, uz mogućnost produženja tog roka za pojedine zemlje ukoliko to bude nužno iz tehničkih razloga. U pregovorima je usaglašeno i dalje usklađivanje tehničkih standarda evropskih železnica.

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za transport i turizam, Majkl Kramer izjavio je da donošenje tri zajednička propisa "može biti prodor ka jedinstvenom evropskom železničkom prostoru", jer "uspeli smo da prevaziđemo domaće procedure železnica zemalja-članica i da utvrdimo evropska pravila koja će doprineti da vozovi budu jeftiniji, a bezbedniji".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet