Orban: Mađarska ne može da primi više migranata

Mađarska ne može da primi više migranata, izjavio je danas u Briselu mađarski premijer Viktor Orban.
Mađarska ne može da primi više migranata, izjavio je danas u Briselu mađarski premijer Viktor Orban.

Migrante treba "izvoziti, pre nego uvoziti" u Mađarsku, kazao je Orban pred samit Evropske unije na temu migracije.

Mađarska je protiv uvođenja evropskih kvota za migrante, kazao je Orban, dodajući da prijem migranata treba da bude dobrovoljan. Izbeglicama treba pomoći "u ime hrišćanskog milosrđa", ali Mađarska mora da zaštiti svoje građane od ekonomskih migranata koji dolaze sa nadom u bolji život, istakao je Orban.

"Mi smo ljudi sa srcem, ali imamo i mozak, takođe, i to dvoje treba da budu u ravnoteži", rekao je Orban.

"Moramo da budemo trezveni i ne smemo da podlegnemo iskušenju lepih reči ili saosećanja", dodao je mađarski premijer. Osvrćući se na činjenicu da je priliv ilegalnih migranata veći u Mađarskoj nego u Italiji ili Grčkoj, Orban je rekao da je "tim dvema državama dato 160 miliona evra (za ublažavanje problema izbeglica) dok je Mađarska primila 1,5 miliona".

 

"Ali mi nećemo moliti za novac. Ukoliko nam (novac) bude ponuđen, mi ćemo ga prihvatiti...ali ukoliko on ne stigne, mi ćemo braniti naše granice u svakom slučaju", kazao je Orban.

Mađarski premijer je, takođe, rekao da očekuje da se sadašnji priliv migranata nastavi u budućnosti, ocenjujući da ta tendencija nije podstaknuta "privremenom krizom" na Bliskom istoku. Sistem socijalnih davanja u Evropi, posebno u Nemačkoj, smatra Orban, nastaviće da privlači milione u narednim godinama.

"Postoji samo jedno rešenje. Svaka (država) treba da zaštiti svoje granice. Ukoliko pomoć dođe, uradićemo to zajedno, u protivnom svaka država je sama za sebe. Granice moraju da budu zaštićene", dodao je Orban.

  • Milan

    25.06.2015 17:55
    "Izbeglicama treba pomoći "u ime hrišćanskog milosrđa....."

    A dali se iko pita jesu oni kao azilanti muslimani milosrdni kada su nedavno isti ti azilanti ubili 12 hrišćana samo zato što se nisu molili sa njima Allahu. Zašto mediji o tome ćute, već to objavljuju samo po koje nezavisne medije u inostranstvu? Pa čak i Ameriknaci najavljuju da je ovo kraj hrišćanstva i dizanje islama u Evropi. Potražite na google pretraživač naslov "Washington Times Covers Death of Christianity and Rise of Islam in Europe". Teško našoj deci u budućnosti kada ovako nepromišljeno sejemo sada probleme za našu decu.
  • Zeljko

    25.06.2015 17:33
    Pre par godina je poceo da deli madjarska drzavljanstva stanovnicima okolnih drzava koji generacijama zive u tim drzavama a danas mu smetaju ove izbeglice koje inace samo prolaze kroz Madjarsku. O cemu se radi?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.