Vojnicima SAD dozvoljeno da pucaju na novinare

Nova američka pravila ili "Instrukcije Ministarstva odbrane o pravilima vođenja rata" dozvoljavaju vojnicima SAD da pucaju na novinare, pošto "teroristi mogu da budu i novinari", piše "Vašington tajms".

Nova američka pravila ili "Instrukcije Ministarstva odbrane o pravilima vođenja rata" dozvoljavaju vojnicima SAD da pucaju na novinare, pošto "teroristi mogu da budu i novinari", piše "Vašington tajms".

"Suštinski, novinari su civili. Ipak, novinari mogu da budu i pripadnici oružanih snaga, osobe sa dozvolom da prate oružane snage ili nepovlašteni učesnici rata", navodi se u novim pravilima službe. "Nepovlašćeni učesnik rata" je novi termin u rečniku Pentagona, koji je istoriju poslao "nelegalne neprijateljske borce", odnosno pripadnike Al Kaide i njoj sličnih grupa u eri mlađeg Džordža Buša.

Kako navodi Vašington tajms, "nepovlašćeni učesnici rata", u slučaju zarobljavanja, mogu očekivati tretman kakav dobijaju teroristi i za njih ne važe pravila koja proističu iz Ženevske konvencije. Suočeni sa ozbiljnim kritikama na račun ovog dokumenta, pristalice Pentagonovog novog pristupa tvrde da "instrukcije" oslikavaju mutno stanje kakvo danas vlada u medijima, odnosno činjenicu da su radikalni islamisti pokrenuli niz medijskih servisa, kao i da su u prošlosti, predstavljajući se kao novinari, počinili najmanje jedno ubistvo.

Kontroverzu je pokušao da objasni portparol Pentagona, potpukovnik Džozef Soers, koji je rekao da "u nekim slučajevima, ljudi koji obavljaju novinarski posao mogu biti pripadnici oružanih snaga, pre nego civili". "Činjenica da je neka osoba novinar je ne sprečava da bude i nepovlašćeni učesnik rata", rekao je portparol Pentagona.

  • beban

    26.06.2015 14:48
    a naj veci teroristi su amerikanci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet