Amerikanci: Izvinite zbog bombardovanja bolnice

Komandant američkih snaga Džon Kembel izvinio se avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju zbog bombardovanja bolnice Lekara bez granica u Kunduzu, saopštio je danas kabinet predsednika te zemlje.

Komandant američkih snaga u Avganistanu Džon Kembel izvinio se avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju zbog bombardovanja bolnice Lekara bez granica u Kunduzu, saopštio je danas kabinet predsednika te zemlje.

Međnarodna humanitarna organizacija "Lekari bez granica" (MSF) saopštila je danas da je broj poginulih u bombardovanju bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu povećan na 20, uključujući i troje dece. Povređeno je 37 osoba, a pet je u kritičnom stanju.

Kembelovo izvinjenje, međutim, još nije potvrdila međunarodna koalicija, preneo je Gardijan. U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Lekari bez granica.

"Napad na bolnicu je ratni zločin"

Vazdušni napad na bolnicu "Lekara bez granica" u avganistanskom gradu Kunduzu "istinski je tragičan i neoprostiv" čin i verovatno predstavlja "ratni zločin", smatra šef UN za ljudska prava Zeid Rad al-Husein. - Ovaj duboko uznemirujući događaj potrebno je istražiti hitno, temeljito i nezavisno, a rezultate istrage objaviti - izjavio je Husein.

U vazdušnom napadu na bolnicu "Lekara bez granica" u Kunduzu poginulo je najmanje 16 ljudi, uključujući i troje dece, saopšteno je iz ove humanitarne organizacije. U međuvremenu, američki ministar odbrane Eš Karter rekao je da SAD pokušavaju da utvrde kako je došlo do napada na bolnicu u Kunduzu.

Kunduz je strateški grad, a u ponedeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi proterale avganistanske snage posle tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima. Direktor operacija Lekara bez granica Bart Jansens rekao je da je ta nevladina organizacija od ponedeljka zbrinula 394 povređenih i da su duboko šokirani noćašnjim napadom. Lekari bez granica su naveli da je njihov centar pogođen nekoliko puta i da je teško oštećen.

Bolnica Lekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu od ponedeljka od kada su talibani zauzeli Kunduz, a tri dana kasnije u kontraofanzivi grad preuzele avganistanske bezbednosne snage. To je jedina bolnica u toj oblasti na severu Avganistana u kojoj mogu da se leče teško ranjeni.

  • 04.10.2015 07:24
    E sada
    ako us toliko principijelni kada smo mi bibli u pitanju,lepo Amere pred međunarodni sud i da se utvrdi da je to zločin protiv civilnog stanovništva i da plate svu štetu .Sve drugo bi bilo licemerje i dvostruki standard.Ajde malo ljubitelji Amera komentarišite ponašanje svojih ljubimaca.Da ne bude zabune ni Rusi nisu sveci kad je rat u pitanju.Zato ne veličajte ni jedne kao demokrate a ni druge kao našu večitu braću.Nema ljubavi sa velikim silama.
  • VE

    03.10.2015 19:14
    A gde je sad ostavka Obama? E go..a jedna...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet